Narancsos cukor. Kiváló ízesítő, aromás és szinte minden süteménybe mehet. Tettem a brazil kávélikőrbe is, és a legutóbbi mézes sütibe is. Egyszer láttam bolti verzióját, kis tasakban, mint a vanilin cukor, és persze horror áron.
Legutóbb a párolt káposztához használtam el a narancs levét, ennek a héjából készült a képen látható.
Egy fontos tanács kimaradt, de utólag hozzá írom:
érdemes a cukorral összeaprítani a narancsot, mert akkor az illó olajak a cukorba szívódnak fel, ezáltal lesz aromásabb.
A narancsos cukrot magam készítem. Egy alaposan megtisztított, erre alkalmas narancs héját lehámozom, vékony csíkokra vágom, majd ezt késes aprítóban cukorral összezúzom. Sütőpapírra terítem és két-három napot pihentetem, néha megkeverve. Zárt üvegben sokáig eláll, és remek aromát ad át ha használjuk.
Csomagolás előtt alaposan átkeverem, és ha kell a nagyobb rögöket összezúzom mozsárban. Elegáns celofán tasakban szuper karácsonyi gasztro-ajándék lehet. Egy nagyobb narancs akár 40-50 dkg cukrot is megízesíthet.
Készíthetünk ugyanígy citromos vagy zöld-citromos cukrot, de az annyira nem lesz aromás mint a narancsos.
Jó ajándék készítést!
Max
9 megjegyzés:
Ez egy remek ötlet, köszi!
Felvettem az ajándék listára.
Klassz ötlet! :)
Nagyon jó ötlet
Menta levéllel is működik:-)
Éva
Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy kaptam a narancsos és a zöldcitromos cukorból is, fantasztikus mindkettő!:))
Így, szárazon még nem készítettem. Lereszelni szoktam a narancs/citrom héját, kisüvegben cukorral összekeverem, a cukor mennyisége változó. Igaz, ezt hűtőben kell tartani ezért gasztroajándéknak nem ideális.
Limara, én Max citromos sóját kóstoltam, az sem piskóta :D
Igen, rosszul írtam, a citromos az só nálam is:))
Köszönöm szépen!! Egy fontos tanács kimaradt, de utólag hozzá írom:
érdemes a cukorral összeaprítani a narancsot, mert akkor az illó olajak a cukorba szívódnak fel, ezáltal lesz aromásabb.
Marcsi, akartam szólni, de látom már helyesbítettél:-)
Használjátok egészséggel!!
Szuper ötlet!
Megjegyzés küldése