2010. november 19., péntek

Karácsonyi, mézes fűszerkeverék (gasztroajándék)

Tudom hogy ilyet többféle változatban is meg lehet vásárolni. De azért ha összeállítunk, egy, a saját ízvilágunkat, ízlésünket tükröző keveréket, és ezt használjuk, az azért más. A másik fő indok, hogy a készen vásárolt fűszerkeverékek hordozó anyaga (fő összetevője) cukor. Hogy milyen cukor, és mondjuk milyen vanillin (aroma), az meg egy másik kérdés. Ezért készítettem inkább egy saját összeállítást. Erős, aromás keverék lett, olyan angol stílusú, karakteres ízekkel. Többször és többen is kipróbáltuk, és szinte mindenkit megfogott az illata. Használtuk Chef Vikivel és Garffykával a KÉS összejövetelén, amikor megfőztük-sütöttük a Mézes Mikulás könyvet, és ott is sikeresen szerepelt.



Miből is készült:

- szárított, cukrozott citrushéjak, porrá zúzva
- fahéj, szerecsendió, ánizs
- gyömbér, szegfűszeg
- szegfűbors, rózsabors
- karadamóm, koriander
- saját készítésű vaníliás cukor
- és nagyon pici kakukkfű és (zöld-citromos) só



A darabos összetevőket porrá zúztam, majd elkészítettem egy alapot, azokból a fűszerekből, amit fontosnak éreztem, tettem 1-1 egységnyit, a mellék ízekből pedig fél-fél egységnyit, majd összekevertem jó alaposan a késes aprítóban, és utána jött az utóízesítés. Nem írtam fel a pontos mennyiségeket, mert lehet hogy a következő adagnál más ízeket fogok erősebbre keverni.



Tetszés szerint dúsíthatjuk (por) cukorral, én csak keveset tetettem bele, így könnyebb felhasználni.

Fedeles kis üvegben, celofán zacskóban hasznos gasztro-ajándék.

Jó kísérletezést!

Max

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Többek szerint csodás volt ;-)

Az illata egyszerűen ellenállhatatlan... No és az íze! Egy csipetnyi varázslat...

Garffyka írta...

Ez ám az igazi karácsonyi mézes fűszerkeverék! A KÉS-en is remekelt; itthon is a több tepsinyi mézessel, sőt, használtam egyszerű linzertésztához, és csokimázhoz is, egészen különleges ízt, illatot ad.

Ms. Poppy írta...

Én itt érzem az illatát!:) Fantasztikus lehet, és szerintem aki ilyen szép ajándékot kap, az igazán érzi, hogy fontos a másiknak. Ki fogom próbálni, mert biztosra veszem, hogy sokkal komplexebb íze van, mint a boltiaknak.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin