2010. november 3., szerda

Sonka só

Tudom egy kicsit megtévesztő lehet a név. Lehetne "nyers sonka só" vagy "füstölt sonka só". Igazából nem tudtam jól lefordítani magyarra az eredeti "sale di proscutto" vagy a "sare de jambon crud" címeket.
De mi is ez?
Eredetében egy spanyol étel ízesítő, ami a só tartalmával és nyers, füstölt ízével bolondítja meg az ételeket. Használhatjuk krémekbe, fűszervajakba, rizottóra, krémlevesekre vagy akár egy szelet vajas bagettre is.
Készítettem már a saját füstölt sonkánkból is, de nagyon finom lett marhasonkából is.

Megrendelhető a Max-gastro oldalán.


Elkészítése:

10 dkg jó minőségű nyers, füstölt sonkát szabadítsunk meg a zsíros részétől. Terítsünk tiszta sütőpapírt egy lemezre, erre a sonka szeleteket, majd ismét egy tiszta lap. Sodrófával görgessük meg egy kicsit, és tegyük előmelegített sütőbe, 200 C-ra, úgy 10 percre.



Kapcsoljuk le a sütőt, vegyük le a felső sütőpapírt, és így hagyjuk még a meleg sütőben pihenni 10 percet. Vegyük ki, itassuk le az esetlegesen kisült zsiradékot, és hagyjuk teljesen kihűlni. Törjük össze kisebb darabokra, és egy késes aprítóval zúzzuk össze apró morzsákra. Fedeles üvegben hűtőben hetekig eltarthatjuk. Egy részét kivettem, és kétszeres mennyiségű sóval összekevertem. Így kaptam egy aromákban gazdag, füstös ízesítőt, ami akár gasztro-ajándéknak is kitűnő.

Ti mire használnátok?

Max

5 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Csuda jo! Valami kremleves, vagy krumplileves izesitesehez remekul megy. Vagy szoszok... Szerintem a vegtelensegig varialhato!

Bianka írta...

Hű ez izgalmas

chriesi írta...

Ez nagyon klassz!!! Akár sült fogassal is el tudnám képzelni, mellé egy jó vörösboros mártás.

Garffyka írta...

Személy szerint akár még egy szelet házi szilvalekváros kenyérre is :)
Nagyon jó ötlet, mindössze igazán jó sonkát kell keresnem hozzá.

Chef Viki írta...

Hú de fasza!

Mihez használnám? Fűszervaj, vajkrém, mártogatós, kréker!!!

Ésatöbbi :-)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin