2010. november 15., hétfő

Francia csoki torta

Cicaanya szülinapját ünnepeltük minap, és mi voltunk a Tittyvel a torta felelősök. Annyi volt a kérése az Ünnepeltnek, csokis torta legyen. Csokis-csokis. Titty mesélt egy francia csoki tortáról, amit valahol olvasott, vagy látott, és mindenki arról regélt, hogy mennyire brutál csokis. Persze pontos recept nem volt, így alapos kutatásba kezdtünk, de egyik sem volt az a verzió, amire azt mondtuk volna, na ez az, ez kell nekünk.Így több recept összegyúrásából született az alábbi torta.
Persze mikor elkészültünk, aznap este megtaláltam Chef Vikinél ezt:-) 
Tehát csoki rajongók figyelem!!



Hozzávalók, egy 26 cm-es formához, 10-12 személy részére:

- 30 dkg vaj (min. 82%-os zsírtartalommal)
- 20 dkg (barna, nád) cukor
- 20 dkg virágméz
- 20 dkg, jó minőségű keserű csokoládé, min. 50% kakaó tartalommal
- 6 db, L-es méretű tojás (38-40 dkg legyen a tojások összes súlya héjastól)
- 10 dkg Graham liszt
- 10 dkg sima liszt
- 10 dkg pirított, aprított mogyoró vagy mandula
- 2-3 tk narancs szirup (elhagyható)

Tálaláshoz:

- vanília fagylalt vagy cukrozatlan tejszínből hab
- és egy kis csoki szósz a teljesség kedvéért



Készítése:

Vágjuk apróra a csokoládét. A vajat a  cukorral és a mézzel, gőz felett főzzük össze, és ha elolvadt a cukor, adjuk hozzá a darabolt csokoládét. Ebbe apránként adagolva, de már nem főzve, adjuk hozzá a felvert tojásokat. Keverjük ki alaposan, majd adjuk hozzá a mogyorót, a lisztet és a narancs szirupot. A kapcsos torta forma alját béleljük ki sütőpapírral, olajozzuk ki a keretet, és ebbe terítsük bele a keveréket.



Előmelegíttet sütőben, 170 C-on, süssük 50-55 percet. Akkor lesz jó, ha a közepe még egy kicsit folyik, de a széle már szilárd. Langyosan tálaljuk, egy gombóc fagylalttal, csoki szósszal vagy tejszínhabbal.

Jó étvágyat hozzá!

Titty és Max

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Teljesen ki vagyok éhezve egy ilyen példányra!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin