2011. január 30., vasárnap

Tavaszi napraforgó kenyér


Ismét egy gyönyörű kenyér. A tavaly sütött, népszerű napraforgó kenyérnek, egy újabb változata. Érdekességképpen elmesélem, hogy péntek este a helyi főzőklubban tanítottam a hölgyeknek a serpenyőben sütött pizza készítését, és amikor a végén ültünk az asztalnál és beszélgettünk, szóba került a napraforgó kenyér is, és akkor kérték valamikor süssük meg közösen. Aztán este már kaptam is a linket erről a csodás kenyérről. Kicsit könnyebb elkészíteni, megformázni, ezért azt gondolom, hogy népszerű lesz ez a recept is. 
Ebből a tésztamennyiségből egy kapcsos, 26 cm-es tortaformát szépen meg lehet tölteni. (További fázisfotók a formázásról, és a tésztáról Danielánál és az alaprecept Mariánál.)

Fontos tanács: minden alapanyag legyen szoba-hőmérsékletű, az élesztőt kivéve. Én a tojást beleütöttem egy mérőpohárba, és arra öntöttem rá a tejet, és úgy hagytam elől.
Foszlós, puha tészta, fogyaszthatjuk krémekhez, mártogatósokhoz, de egy pohár bor mellé is tökéletes kísérő.
 
Hozzávalók:
-          50 dkg sima liszt
-          2 tojás
-          1 EK cukor
-          1 TK só
-          1 TK 10%-os ételecet (vagy fehérbor ecet)
-          2 EK olívaolaj
-          2 5 dkg tej
-          2 dkg friss élesztő (vagy 7 g szárított)

A kenéséhez, díszítéséhez:
-          6-7 dkg olvasztott vaj
-          1 tojás sárgája
-          1 EK tej
-          2-3 EK lenmag vagy szezámmagA hozzávalókból dagasszunk puha, rugalmas tésztát.

Kenyérsütő gépben: Szitáljuk át a liszteket, tegyük a tartály aljába, erre tegyük az egyik sarokba a sót, a másikba a cukrot, arra az élesztőt. Közére csurgassuk az olajat, és öntsük rá tejet és a tojást. Nyitott tetővel, tészta programon dolgozzuk össze és dagasszuk sima, rugalmas gombóccá. Akkor jó, ha a felülete sima, és nem tapad az edény falához. 15-17 perc alatt el kell készülnie a tésztának. Ekkor tegyük át a gombócot egy fedeles kelesztő tálba, és lefedve kelesszük, langyos helyen a duplájára, (kb.50-60 perc).

Kézzel vagy robotgéppel: Egy mély tálba szitáljuk bele a lisztet, keverjük el benne a sót, és csináljunk a közepébe egy mélyedést. Ebbe tegyük a cukrot, erre az élesztőt és az olajat. Öntsük rá a tejet és a tojást, majd kívülről befelé haladva dolgozzuk össze az anyagokat, és puha rugalmas tésztát dagasszunk, ami elválik a tás falától. Letakarva kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát borítsuk egy gyengén lisztezett gyúródeszkára, és osszuk 16 egyforma részre. Ezeket formázzuk gombóc alakúra, és egyenként nyújtsuk ki, kb. 20-22 cm átmérőjű korongokra. Rakjunk egymásra 4-4 korongot úgy, hogy a lapok között kenjük meg olvasztott vajjal, és a tetejét se feledjük. Sodorjunk az egymásra terített lapokból 4 hengert. Ezeket vágjuk fel egy éles késsel, háromszög alakra.
Kivajazott és lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt formába helyezzük a tészta darabokat (lásd a képen).Langyos helyen, letakarva kelesszük, legalább 35-40 percet. Közben melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
A megkelt tésztát kenjük meg a tojássárgája és tej keverékével, és szórjuk meg a maggal. Tegyük a forró sütőbe, vegyük vissza a hőfokot 180 C-ra, és süssük 15 percet így. Takarjuk le a tésztát egy alufóliával, és süssük tovább 25-30 percet. Ha már szépen megsült a teteje, akkor készen van, vegyük ki, de hagyjuk még a formában, mert szét dűlhet. Ha kihűlt, egy kicsit akkor tegyük át rácsra, és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Tépjünk egy darabot és fogyasszuk egészséggel.

 A formázás és a végleges design Cicaanya műve.

Max

9 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Ez egyszeruen gyonyoru! Nagyon tetszik :)))))

4Gyerek írta...

pont ma gondoltam megcsinálom a napraforgó kenyeret. erre most gondba tettél, melyiket csináljam?

Latsia írta...

A tavalyid is csodaszép volt, de ez a mostani is nagyon gusztusos!

Gomba írta...

Jaj, ez nagyon szép!

Chef Viki írta...

Jó estét Mesterem! Mesebelien szépséges lett!

Remélem, meginvitálja ez a gyönyörűség a tavaszt :-)

Bianka írta...

Atya ég de szép, még az elsőnél is csodásabb

Max írta...

Köszönöm szépen.

4Gyerek: ezzel kezdjél, ez sokkal egyszerűbb formázási módszer.

Daisy írta...

Igen, én is ezzel fogok kezdeni.
A napraforgókenyérben csak gyönyörködni szoktam.
Nagyon-nagyon szép lett!

SzaMárti írta...

Kedves Max!Megosztottam ezt a művedet a fb oldalamon,ha nem baj.
Üdv!Szabó Csabáné

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin