Zöldborsókrém leves
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető krémleves, ami szép zöld színével a közelgő tavaszt varázsolja az asztalunkra. Ha olyan burgonyát sikerül vennünk, aminek magas a keményítő tartalma, akkor a végén már nem kell sűríteni. Ha a borsó mellé egy csipet szódabikarbónát is teszünk a főző lébe, akkor a borsó megőrzi friss, szép zöld színét.
Hozzávalók:
- 1 kis fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg (mirelit) zöldborsó
- 2-3 db kisebb burgonya
- 1 L (csirke) alap lé
- 2 dl (főző) tejszín
- Olaj, (citromos)só, bors, cukor
- Provanszi fűszerkeverék (vagy szárított oregánó, kakukkfű, bazsalikom)
- 2-3 tk (burgonya) keményítő
- A tálaláshoz pirított kenyérkocka
Kevés olajon üvegesre párolom a hagymát, a burgonyát meghámozom és vékonyan felszelem (le is lehet reszelni). Hozzáadom a hagymához, egy kicsit lepirítom, sózom, borsozom, és adok hozzá egy kis alaplevet, lefedve fedő alatt 8-10 percig párolom. Belekeverem a borsót, a fűszereket, egy csipet cukrot és felöntöm a maradék alap lével. Kis lángon főzöm addig, míg a borsó is megpuhul. Megkóstolom, ha kell, korrigálom, és hozzáadom a tejszínt. Összeforralom, és egy merülő mixerrel pépesítem. Ha nem volt megfelelő keményítőtartalmú a burgonya, ekkor lehet korrigálni, és egy kis keményítővel besűríthetjük. Hagyhatjuk a levest rusztikusra, de ha akarjuk le is szűrhetjük. Leveses csészében tálaljuk, tetejére pirított kenyérkockákat teszünk, és egy kis olívaolajjal megcsepegtetjük.
Jó étvágyat hozzá!
Max
4 megjegyzés:
Finom
Borsó, akkor jöhet.
Tegnap este néztem a főzőcsatornát. Egy hasonlóan üde levest kreáltak - csurgott a nyálam.
Közben fejjel lefelé lógtam, és Réka dvd-re tornáztam, csurgott a hátamon a víz.
Most meg hozod ezt a gyönyörűséget! :-))
Köszönöm!
Nagyon szeretem a borsót, és nem is értem, hogy pl. a borsópüré miért nem lett sikeres mártás nálunk, angliában meg az egyik legsikeresebb, főleg a mentás verzió.
Viki, a Réka izzasztó, de a leves meg frissítő(-:
Megjegyzés küldése