2011. január 11., kedd

Zöldbabos-gombás gersli saláta

Furcsán működik a magyar gasztronómia. Keresik a világban a különböző alternatívákat, zöldségeket, itthon pedig fontos élelmiszerek, alapanyagok tűnnek el a süllyesztőben. Itt az egyik példa erre, az árpagyöngy más néven a gersli.

"A gabonák közül a legmagasabb mikró- és nyomelem-tartalommal rendelkezik. Magas élelmi rost-tartalma miatt fogyasztása előnyösen hat a bélmozgásra, kedvezően befolyásolja a vércukor- és vérkoleszterinszintet."

 Próbáltak belőle különböző kenyereket, péksüteményeket készíteni, de mivel hamar kiszáradt, így inkább köretként, főzve és párolva használták. Használhatjuk rizs és tészták helyett.

Nagyon szeretem használni a gerslit. Készült már köretnek, egytálételként és káposzta töltelékként is. Most egy meleg salátának készítettem el. Volt a fagyasztóban zöldbabunk, amit még az ősszel raktunk el, és körülbelül akkor szárítottam le egy adag vegyes gombát is. Természetesen készíthetjük friss gombából és zöldségből is.


Hozzávalók, 4 főre:

- 25-30 dkg gersli (árpagyöngy)
- 1 kis fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 12-15 dkg zöldbab
- 2-3 ek szárított gomba, vagy 2-3 fej közepes friss gomba
- 1-2 ek (szőlőmag) olaj
- (citromos) só, bors
- (hal--szárnyas) fűszerkeverék



A gerslit alaposan leöblítem, majd bő vízben (legalább kétszeres mennyiségű), kevés sóval felforralom. Miután felforrt, pár percig főzöm, majd elzárom az energiát, és lefedve 15 percet pihentetem, párolom. A szárított gombát egy kis meleg vízben beáztatom, ha friss, megtisztítom, és feldarabolom. A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és kevés olajon megdinsztelem.


A hagymás alaphoz adom a zöldbabot és a gombát (az áztató levét felfogom), kis energián, fedő alatt puhára párolom. Sózom, borsozom és ízesítem. A megpárolt gerslit szűrőkanálba öntöm (lehetőleg műanyagba, mert a fémmel oxidálódik a gersli).
A lecsepegtetett gerslit a zöldségekhez adom, ráöntöm a gomba áztató levét, és fedő alatt addig párolom, míg a levet felissza a gersli. melegen, egy kis olajjal meglocsolva tálalom. Adhatjuk salátaként de lehet egy könnyebb köret is. Jól illik sült húsokhoz, hurkához és kolbászhoz.

Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

autumn írta...

Egyetértek, a gersli nagyon jó dolog! Jól néz ki ez a saláta! :)

Chef Viki írta...

Gersli-szűz vagyok :-)

Tökéletesen egyetértek egyébként a bevezető gondolataiddal! A régi értékeket kéne újra felfedezni, az itt honos növényeket és állatok favorizálni. Kéne :-)

Daisy írta...

Gyerek korom rossz emléke volt a gersli. Nem sokszor ettem,de arra sem emlékeztem szívesen.
Felnőttem, nagy lettem és rájöttem, hogy nem utálom a gerslit, csak nem ettem már harminc éve.
Ma nagyon szeretem és örülök, hogy a gyerekeimnek csak jó emlékei vannak róla.
Zöldséges levesek betéteként is nagyon finom.

Jó lenne, ha a közétkeztetésben is lennének bátor és vállalkozó szellemű befektetők, akik kockáztatnának néha azért, hogy a tányérokba kerüljenek ezek a feledésbe merült ételek.

Árpagyöngy, hajdina, köles stb.

Max írta...

Köszönöm!

Gersli szüzek utánam! Viki, ezt ki kell próbálnod! Lesz a kamrában, ha legközelebb jössz, akkor megcsináljuk!

Daisy: valahol el kell kezdeni, én most neki látok.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin