2011. január 8., szombat

Töltött lángos

Többször találkoztam már a receptjével. Legutóbb a cukrászati lexikonban olvastam, majd szembe jött Lauránál is. Amikor meglátom, eszembe jut, mennyire szerettem gyermekkoromban az ehhez hasonló, a kenyér tésztájából lecsípett, töltött tésztákat. Ebben a verzióban egy puha, rugalmas tésztát készítettem, és egy kicsit mediterránra sikerült a tölteléke. A töltelékbe tettem juhtúrót, mozzarellát és egy kis mediterrán paradicsomot, amit jól lecsepegtettem. Egy hátránya viszont van, ezt olajban kell kisütni.


Hozzávalók, 8 db-hoz:

- 40 dkg liszt
- 2,5dkg élesztő (vagy 7 g szárított)
- 1 tk cukor
- 3-4 ek olaj
- 1 tk só
- 2-2,5 dl langyos víz




A töltelékhez:

- 12,5 dkg juhtúró
- 12,5 dkg mozzarella
- 3-4 szem mediterrán sült paradicsom

A juhtúrót törjük össze villával, a mozzarellát  és a paradicsomot csepegtessük le alaposan. Kockázzuk össze a mindkettőt, és keverjük a túróhoz. Sózzuk és borsozzuk.



Lágy tésztát dagasztunk a hozzávalókból, és 15-20 percre tegyük félre kelni. Nem kell neki több, mert akkor az olajban nagyon megduzzad. Gyúrjuk át a tésztát, formázzuk rúd alakra, és vágjuk 16 egyforma szeletre. A szeleteket egyesével nyújtsuk ki vékony lapra. Tegyük félre, egy lisztezett felületre, és nyújtsuk ki a tetőnek szánt darabot is. A töltelékből tegyünk az alsó lapra, és takarjuk le a másik lappal, majd a szélét csipegetve sodorjuk össze. Készítsünk még egy lángost, majd melegítsünk egy serpenyőben 3-4 dl olajat, és ebben, közepes lángon süssük meg az elsőt.


Közben folytassuk a nyújtást és töltést, de közben figyeljünk a serpenyőre is. Oldalanként 3-4 perc alatt megsül, vékony a tésztája.
Papírtörlőre szedjük, és azon csepegtessük le felesleges olajat.

Jó étvágyat hozzá!

Max

7 megjegyzés:

Praliné Zsuzsi írta...

Ez nagyon szuper ötlet!!!

Chef Viki írta...

De gyönyörű!

Néhanapján bánja a fene az olajszagot ;-) Pláne, ha még erkélye is van az embernek!

Szemi írta...

Micsoda bűnbeesés! De imádom! :))

Névtelen írta...

Dél-Olaszországban ezt hívják calzone-nak. :-) Ugyanígy olajban sütik.

Bianka írta...

Ez brutális. Ide, vagy oda karácsony utáni lihtosabb kajálás ki kell próbálni :)

Latsia írta...

Gyönyörű, gusztusos finomság... jó kis téli vacsora!:-)

Max írta...

Köszönöm Mindenkinek!

CV: látod, tehát a 4. túl is van (gasztro) élet!

Töltelék: ezer féle variáció!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin