2011. február 26., szombat

Gyros tál by Max

Egy kis tavaszvárás. Gyros tál, ahogy én gondolom. Sok zöldséggel, burgonyával és pácolt pulykahússal, mellé természetesen pita is dukál. A zöldséget különösen nem taglalom, saláta, sárgarépa, uborka, paprika, paradicsom és hagyma vékony csíkokra vágva illetve tépve. A burgonya sütőben süthető hasábburgonya, ha lehet akkor kerülöm az olajban sült változatot. Az öntet joghurt egy kis olívaolajjal és paprika krémmel kikeverve. A pita receptem már régi, de nagyon bejött, és mindig jól sikerül.


Ami viszont lényeges az a hús. Pulykamell, sómentes (hal-szárnyas) fűszerkeverékbe lett egy napra bepácolva. A keverékemben van egy kicsi kis kurkuma, ami a sütéskor szép színt ad a húsnak. Alaposan megmosom a pulyka mellet, és felkockázom. Megszórom a fűszerkeverékkel, és egy zárható fedeles edénybe a hűtőben érlelem legalább egy napot.


Másnap a sütés előtt legalább egy órával (lehet 1,5 is) kiveszem a hidegről, hogy melegedjen fel a hús. Ez azért fontos, mert ha hidegen teszem a serpenyőbe, akkor nem sülni fog, hanem párolódni. Így viszont szépen meg lehet sütni, és kívül ropogós lesz, de belül puha és omlós marad. Itt kap szerepet a só mentes fűszerkeverék, mert nem vonja el a hús nedvesség tartalmát.  


Kevéske olajon, egy méretes, jól felmelegített serpenyőben megsütöm a húst. Fontos még, hogy egyszerre csak annyit tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elférjen, így nem hűti nagyon le a serpenyőt és keverni is könnyebb. Közben a zöldségeket összevágom, és az öntetet is kikeverem. Ízlésesen elrendezzük egy tányéron. A színek, a zöldség frissessége megidézi a közelgő tavaszt.

Jó étvágyat!

Max

8 megjegyzés:

4Gyerek írta...

ez jól néz ki.
bővebbet lehet tudni az öntetről? nagyon ínycsiklandó.

Max írta...

4Gyerek: natúr joghurt, (édes)paprikakrém kikeverve, és egy kis szőlő/olíva/dió olajjal selymesítve, de tényleg csak pár csepp.

Gyöngyi írta...

Nagyon jól néz ki!

Chef Viki írta...

Mesterem, ez kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát :-)

4Gyerek írta...

húú...el bírom képzelni dióolajjal.

Vikinek igaza van.

Max írta...

Köszönöm szépen!

CV. ezt a negyediken is nyugodtan(-:

4Gyerek: dió és tökmag elfogyott, ez most firenzei extra szűz olíva olajjal csináltuk.

kalóriatáblázat írta...

Öntet nélkül is elég ínycsiklandó!

Max írta...

Köszönöm!!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin