2011. február 10., csütörtök

Lahmacun (szíriai pizza)


Lahmacun, a szíriai (török) pizza. Én is megkaptam azt a linket, amit Chef Viki már fel is dolgozott. Mikor olvasgattam, eszembe jutott, hogy ilyet mi már ettünk, Törökországban. Már akkor megtetszett, de feledésbe merült. Most mikor ettük, nosztalgiáztunk egy kicsit.



Jelentése vékony tészta hússal. Egy vékony tészta lepény, amin egy darált húsos ragu, ez gyakran marhából vagy borjúból készül. Paradicsommal, paprikával és petrezselyem zöldjével. Tálaláskor meglocsolják citromlével, és néha joghurttal is megkenik. Adják magában vagy zöldségekkel és salátákkal. 



Tájegységek szerint eltérő, hogy a ragu az előfőzött vagy nyersen kerül a tésztára. Abban viszont megegyeznek, hogy a ragunak minél szárazabbnak kell lennie, hogy ne áztassa el a vékony tésztát.



Én most egy kicsit csaltam a ragunál, mert csabai sütőkolbászt használtam, ami adott egy ízesített alapot. Sütni pedig serpenyőben sütöttem a gázon, a jól bevált sütési módszerrel.

Hozzávalók 8 db-hoz:
-          40 dkg liszt
-          26 dkg langyos víz
-          14 g friss élesztő
-          1 TK só
-          1 TK cukor

Feltéthez:
-          20 dkg darált hús (sütőkolbász, héjától megfosztva)
-          3 EK paradicsompüré (sűrített paradicsom)
-          1 paradicsom
-          1 kápia paprika
-          2 kisebb hagyma
-          2-3 gerezd fokhagyma
-          Só, bors



A feltétet előző este elkészítettem, hogy alaposan összeérjenek az ízek. A húst egy kicsit még apróbbra vágtam, mint a gyári darált állaga. A hagymát, a fokhagymát apró kockákra vágtam. A paprikát kicsumáztam, és a fehér részeket is kivágtam belőle, majd jó apróra felkockáztam. Egy jól záródó edényben kikevertem a húst, a hagymákat és a paprikát. Sóztam borsoztam, és hozzáadtam a paradicsom pürét is. A paradicsomnak kivágtam a belsejét, és meghámoztam, majd apró kockákra vágtam és a keverékhez adtam. Jól kikevertem, korrigáltam az ízesítést, majd lefedve a hűtőbe tettem éjszakára.



Másnap a lisztből, vízből, élesztőből a sóval és cukorral egy rugalmas tésztát dagasztottam, amit lefedve kelesztettem 40 percet. Óvatosan átgyúrtam, és nyolc egyforma részre osztottam. Egyesével kinyújtottam 22-24 cm-es lapocskának, és megkentem a ragu egy nyolcad részével. A szélétől elhagyok egy centi széles részt, és egyenletesen megkenem, lehetőleg jó vékonyan a raguval. Felmelegítem a fedeles sütőedényt (lehetőleg tapadásmentes legyen, jól záródó tetővel). Kis lángon megsütjük kb. 8-9 perc alatt. A tetőt tegyük rá sütés közben, így lesz akkora hő az edényben, hogy megsül a feltét.


Tálaláskor szórjuk meg petrezselyem zöldjével.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Már reggeliztem, de összefutott a nyál a számban :-))

Kérek!!!

Max írta...

Gyere, estére már kell csinálnom(-:
Annyira bejött a csapatnak, hogy már vissza is tapsolták! Ebben mondjuk szerepe van a csabai kolbásznak is.

Chef Viki írta...

Nem csodálkozom, ez a természetes következménye :-DD

Csak halkan súgom, hogy a hűtőben nekem is kel egy adag pizzatészta :-DD

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin