2011. május 18., szerda

Antal-hegyi zöldséges nyúlragu

Zöldséges ragu, borral és zamatos nyúlhússal. Használjunk hozzá friss idényzöldségeket, jó minőségű vörös bort. Én általában a nyúl elejéből vagy gulyáshúsból szoktam készíteni. Tehetünk bele szárított erdei gombát is, de azt áztassuk be meleg vízbe, és az áztató levet is adjuk hozzá. Köretként adhatunk hozzá párolt rizst, gerslit (árpagyöngyöt) vagy puha fehér kenyeret.



Hozzávalók (4 személyre):

-          1 kg nyúl eleje
-          1 fej vöröshagyma
-          1 kis fej fehér (főző) hagyma
-          2-3 gerezd fokhagyma
-          2 szál sárgarépa
-          1 szál gyökér zöldség
-          1 kisebb cukkíni
-          ½ padlizsán
-          1 tv paprika
-          2-3 szem kisebb, kemény paradicsom
-          2-3 ek sűrített paradicsom
-          3-4 fej gomba (csiperke, róka vagy tyúkgomba)
-          2 dl száraz testes vörösbor
-          1 dl tokaji furmint borecet
-          2 tk zöldfűszer keverék (bazsalikom, kakukkfű, lestyán, majoránna, tárkony)
-          Zsír vagy olaj, só, bors, víz vagy alap-lé



A húst megmosom és feldarabolom. Leválasztom a lapockát és a borda részt. A zöldségeket megtisztítom, a hagymát és a fokhagymát apróra, a zöldségeket pedig kockára vágom. Kevés zsiradékot hevítek, a hagymákat üvegesre párolom.


Lepirítom a répát és a gyökeret is, majd hozzáadom a húst is, és azt is lepirítom. A paradicsompürét elkeverem a húsos zöldséggel, sózom, borsozom, és felöntöm a borral. Jól beforralom, beleteszem a fokhagymát, a zöldfűszereket, a cukkínit, a padlizsánt, az ecetet és a paprikát, majd felöntöm alap-lével (vízzel).



Kis lángon főzöm, míg a hús és répa megpuhul. Ekkor teszem bele a paradicsomot és a gombát, és főzöm még legalább 20 percet.

Jó étvágyat hozzá!

Max   

További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/

4 megjegyzés:

Garffyka írta...

Puha kenyérrel, hogy jól lehessen tunkolni a finom szaftját :) Fenségesen néz ki!

Bianka írta...

Nyammi, nagyon finom lehet

Éva írta...

Nagyon finom lehet, mert guszta, de az én konyhámban a csirke meg a disznó húson kívül más húsféle még nem volt!

Max írta...

Köszönöm!
Éva szerintem itt az ideje, kóstold meg, nagyon finom!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin