2011. május 14., szombat

Ciabatta rusztikusan


Focaccia (fokaccsa), az olasz (vizes) zsemle. Lágy tészta, többször hajtva és magas hőmérsékleten sütve. Sütés előtt megszórtam liszttel, és ropogósra sütöttem. Tökéletes szendvics alap, és sokáig friss marad a tészta.



Hozzávalók:

-          20 dkg rétes liszt
-          45 dkg sima liszt
-          2 dkg só
-          2 dkg cukor
-          6 dkg (olíva) olaj
-          32 dkg víz
-          2,5 dkg élesztő
-          A kenéséhez olaj



Lágy tésztát dagasztunk a hozzávalókból, majd lekenjük a tésztát olajjal, és letakarva kelesztjük. A kelesztés alatt (40-45 perc) legalább háromszor hajtsuk össze, mint ahogy a pogácsa tésztát hajtjuk. Ezt nyugodtan végezzük a tálban, de arra figyeljünk, hogy a tészta felülete mindig olajos legyen, de ne tocsogjon az olajban.



Formázáshoz a tésztát öntsük ki a tálból, és kézzel igazgassuk el, de ne nyújtsuk. A tésztát egy éles késsel vágjuk csíkokra, azt hatogassuk be úgy, hogy az alsó és felső részét hajtsuk egymásra, és fordítsuk át, úgy hogy az alja legyen a teteje. Így egy keskeny csíkot kapunk, amit vágjunk fel téglalapokra. Ezeket már a sütőlemezre tegyük, és úgy kelesszük még 20-25 percet.
Melegítsük elő a sütőt 220 C-ra, a tészta tetejét szórjuk meg vékonyan liszttel. Süssük magas hőmérsékleten 10-12 percet, majd vegyük vissza a hőfokot 190 C-ra, és süssük készre.

Jó étvágyat hozzá!

Max 

Ebből a videóból el lehet lesni a hajtogatást és formázást:

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Szívesen beleharapnék

L.Krisztina írta...

Nagyon guszta lett :) a videóért meg külön köszönet, nagyon tetszett a srác hozzá állása az élethez, vagy is a kenyérhez. Csak olyan rossz azt hallani hogy jó szakember legyél azért ki kell menned külföldre tanulni. Mert itt még mindig az elavult technológiát tanítják.

Max írta...

Bianka! Süsd meg!

Krisztina! Köszike! Igen, nagyon inspiráló a videó, és szép gondolatokat sugároz. Sajna hogy külföldön kell tanulni, érvényesülni, de látod, van aki hazatér és kamatoztatja a megszerzett tudást!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin