2012. március 17., szombat

Különleges rántott sajtok

Különleges rántott sajtok

Hogy készítsünk rántott sajtot?
A rántott sajtgolyócskák után sokat beszéltünk róla, és sok kérdés is érkezett ezzel kapcsolatban. A fő probléma, ahogy a kérdésekből kiderült, a rántott sajt készítése. A Facebook-n szinte egy fórum alakult ki erre a témakörre. A legtöbb hozzászólás arról szólt, hogy lehet, azt megoldani, ne folyjék szét sütés közben. A megoldás a tojás hozzáadása. Régi recept ez már, többen is feldolgozták, de miután megígértem, én is megosztom, igaz egy kicsit átalakított verziókat.

Nagyon jó a megmaradt, száraz sajtdarabok megmentésére, gyors vacsorára és az ízesítéssel változatos ételt varázsolhatunk. Ízesíthetjük kínai öt fűszer keverékkel, curry-el vagy ázsiai fűszerekkel. Egyre figyeljünk, hogy ne tegyünk sokat, és olyan fűszerkeveréket válasszunk, ami sótlan vagy kevés sót tartalmaz, mert a sajtok nagy része sós, és ez a sütés közben felerősödik. Néhány párosítás, ami nekünk nagyon bejött: füstölt sajt-gyömbér, petrezselyem és chili pehely, koriander-színes bors, füstölt sajt-rózsabors (ehhez mindenképpen tegyünk a tányérra áfonya, vagy erdei gyümölcs lekvárt) de a variációk végtelenek, tessék nyugodtan próbálkozni. A sajtnál arra figyeljünk, hogy legalább félkemény legyen, mert a nagyon puha nehezen reszelhető, és az egy kicsit lágyabb is lesz, nehezebb panírozni.




Hozzávalók, 4 személyre:

30-40 dkg, félkemény sajt (lehet vegyesen is)
2 egész tojás
őrölt bors és a választott ízesítő (csak keveset!)
zsemlemorzsa (vagy kukoricadara és kukoricaliszt keveréke) a panírozáshoz
zsiradék a sütéshez




A tojásokat a borssal és az ízesítővel keverjük habosra. A sajtot e legkisebb reszelőn reszeljük le, vagy késes aprítóban zúzzuk morzsásra. Keverjük bele a tojásos-fűszeres keverékbe és dolgozzuk jól össze. Érdemes a sajtot apránként hozzáadni, úgy könnyebb eldolgozni.
Formázzunk halmokat a keverékből. Ez lehet golyó, rudacska vagy korong, de ne legyen vastag, mert úgy is felfújódik sütés közben. Forgassuk a morzsába, és a közepesen meleg zsiradékban süssük szép pirosra. Szűrőkanállal szedjük papírtörlőre, itassuk le a felesleges zsiradékot. Köretként az elmaradhatatlan hasábburgonyát vagy salátát adjunk hozzá, de a burgonyapüré sem rontja el.

Jó kísérletezést és jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Emi írta...

Nagyon guszta! Imádom a rántott sajtot, ebben a változatban meg különösen tetszik! Erősen kipróbálandó!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin