2012. március 15., csütörtök

Vörösborban sült, erdei gyümölcsös bonbon

Vörösborban sült, erdei gyümölcsös bonbon

A hűtő aljában találtam egy kis dobozban félretett, kevéskevörösborban sült erdei gyümölcs lekvárt. Kevéske volt, úgy 3 evőkanálnyi, sok mindent nem lehet belőle kihozni, ezért valami maradékhasznosítás volt a cél. Van pár szilikonos bonbonformám, az egyik legjobb Barátomtól kaptam, gondoltam egy kicsit jobban elmerülök a bonbonkészítésben, felbuzdulva a Mozart bonbon sikerén. Nos, elsőre egyszerűnek tűnő műfaj nem is olyan könnyű. Minden tiszteletem azoknak a „fanatikus” amatőröknek (pl. Gesztenye), akik szinte gyártják ezeket a csodákat. Lehet, hogy nem jó pillanatban kezdtem bele, mert ehhez a műfajhoz türelem kell. Sok. Megküzdöttem, de azt gondolom, nem leszek konkurencia azoknak, akik sorban ontják a szebbnél szebb és finomabb bonbonokat. Nem azért mert nem sikerült jól, hanem ezt a fajta precizitást még nem tudom magamra ölteni.
Nem sikerült elég hígra a töltelék, nem töltötte ki a formát rendesen, egy kicsit több tejszín kell bele, bár ez sokban függ a lekvár állagától is. A csoki kivételekor egy nejlon kesztyű kellett volna, mert meglátszik az ujjlenyomatom a csokin. De ezektől az apró kis hibáktól eltekintve, jól sikerült.




Hozzávalók, 24 db (átlag méretű) bonbonhoz:

Csokoládé krém (ganache):
3-4 evőkanálnyi, vörösborban sült erdei gyümölcs lekvár (ezt természetesen kiválthatjuk, más, a csokoládéhoz illő lekvárral)
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
0,5 dl tejszín

Bonbon hüvelyhez:
~20 dkg jó minőségű étcsokoládé, minimum 62%-os

A tejszínt melegítsük fel, és kis lángon főzzük össze a lekvárral. Egy bot mixerrel pürésítsük össze, majd még melegen feloldjuk benne az apróra vágott csokoládét. Hagyjuk kihűlni.




A bevonáshoz szánt csokoládét temperáljuk, majd a száraz formákba adagoljuk. A formát finoman ütögessük az asztalhoz, így eltávozik az esetleg beszorult levegő buborék, és szép fényes, sima lesz a csoki felülete. Pár percre a hűtőbe tesszük, így kialakul a bonbon hüvely. A formát fordítsuk fejre, hagyjuk szépen kifolyni belőle a felesleges csokoládét. Húzzuk le egy spatulával a forma tetejét egyenesre, és hagyjuk a csokiformát teljesen kihűlni.
A hideg krémet egy zacskó segítségével, mint egy habzsákból, adagoljuk a csoki hüvelybe, de ügyeljünk arra, hogy hagyjunk helyet a talpának is, ne töltsük tele a formát. Most is ütögessük meg finoman, így eloszlik a krém. A bevonatból maradt csokoládét temperáljuk, és bevonjuk a talpát. A felesleget ismét egy spatulával húzzuk le, majd tegyük a hűtőbe a formát pihenni.
Óvatosan vegyük ki a bonbonokat a formából, és tegyük száraz, hűvös helyre. Csinos papírba csomagolva népszerű gasztroajándék is lehet.
További információk és képek a Facebook-on.

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Max!
Csodás bonbont készítettél, nagyon finom lehet. Valószínű az idei blogtalira Te készíted a bonbont:-)))

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin