Puha, foszlós és letekerhető. Emlékszem, azzal szórakoztunk, ki tud nagyobb darabot letekerni a kifliről. Ilyet kaptunk a kakaó mellé, és jó volt mártogatni bele, a puha tészta hamar megszívta magát. Ha egy kicsit megszikkadt, akkor ebből készült az aprított, vagy a hogy mi hívtuk, a mutymurutty. Kis tálkába karikázott kifli, nyakon öntve kakaóval, karamellás tejjel vagy tejeskávéval. Aztán kanállal elfogyasztottuk a pépes ételt.
Áldott gyermekkor. Ti is szoktatok ilyet enni?
Ha kérdezni akarsz, vagy szeretnél megmutatni olyat amit Te készítettél, keress meg a Facebook-on.
Olyan jól sikerült, hogy a hétvégén csak ilyet kértek, kenyér nem is készült. A régebbi tésztában volt még vaj is, ezt most nem tettem bele, de így jó lett a végeredmény. A tészta lágy állagú, magas zsírtartalommal, és nem magas hőfokon sütve, hogy puha maradjon, ne legyen ropogós a héja.
Hozzávalók, 12 db-hoz:
10 dkg világos rozsliszt (ez is lehet sima liszt)
40 dkg sima liszt
egy csipet cukor
32 dkg tej
2,5 dkg friss élesztő
2 dkg só
1 mokkáskanál sikér (elhagyható, akkor használom, ha rozsliszt is van a tésztában)
A tejet meglangyosítom, ~40°C-ra, (ha az ujjunk elviseli, az a jó hőfok), elkeverem benn a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt. Ez így egy gyorskovász lesz, ezzel a módszerrel, kevesebb cukorral tudjuk a tésztát elkészíteni. Letakarom és félre teszem pár percre, addig átszitálom a lisztet.
A lisztbe bekeverem a sót és hozzáadom a gyorskovászt, és rugalmas tésztát dagasztok belőle. Egy kelesztő tálat kikenek vékonyan olajjal, és abba teszem a tésztát, aminek a tetejét is megkenem olajjal, vékonyan. Langyos helyen, 50-60 percet kelesztem
Műanyag nyújtólapra borítom a tésztát (így az olajjal megkent tészta nem tapad, nem kell hozzá liszt, és nem lesz kemény a tészta külseje)és egy kicsit átgyúrom. 12 részre osztom, es egyenként gombócnak formázom. A gombócokat egyenként ovális alakúra nyújtom, majd szorosan feltekerem. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem, egyszerre csak 6 db-ot, mert szépen megnőnek. A sütőt előmelegítem 175°C-ra, az aljába forró vizet teszek, és így sütöm 20-25 percet, míg szép barna lesz.
Rácsra teszem kihűlni. Jól illik hozzá a vaj, a lekvár és a habos kakaó.
Jó étvágyat hozzá!
Max
6 megjegyzés:
Szuper!Biztos kiprobalom!Agi
Nagyon guszta! Látszik mennyire jó puha! Kifogom próbálni!
Nagyon jól néznek ki! Kettőt-hármat be tudnék most nyomni!
Gyerekkorom kiflije, talán egyszer én is nekiveselkedek... ;-)
"Áldott gyermekkor" - olyan szépen írtad:)
Köszönöm!
Biztosan tetszeni fog, és remélem beszámoltok arról, hogy sikerült.
Megjegyzés küldése