2012. március 21., szerda

Rozsos DNK kenyér (Dagasztás Nélkül Készült)

Többféle kenyér készül nálunk, kovászos, sima vagy DNK
DNK azaz a Dagasztás Nélküli Kenyér. Ez a kenyér vagy tészta (hiszen ebből készülhet más is) recept azoknak ideális, akik kicsit félnek a kelt tésztáktól, a dagasztástól. Nincs dagasztás és gyúrás, igazából a kenyér elkészítéséhez 2x5 percre van szükségünk. Van ugyan még várakozási idő is (12 óra és 20-30 perc), de az alatt tudunk mást csinálni.



A másik nagy előnye ennek a tésztának, hogy kiegészítők nélkül is magas lehet a teljes kiőrlésű liszt tartalma is, és nem kell külön sikért adnunk hozzá.

Ezt a kenyeret most gázsütőben és egy zománcos lábosban sütöttem. A sütő alja ki van bélelve egy kerámia lappal, hogy ne égessen nagyon, hanem eloszlik a hő. A lábos lehet mázas kerámia sütőedény vagy jénai is. Fontos, hogy a sütővel együtt legyen felmelegítve.

Hozzávalók:   
40 dkg langyos víz
1 dkg friss élesztő
10 dkg világos rozsliszt
10 dkg Graham liszt
30 dkg sima liszt
2 teáskanál só



Az élesztőt belemorzsolom egy kelesztő tálba, majd ráöntöm a langyos vizet. Félre teszem, míg a liszteket előkészítem. A Graham lisztet nem szitálom, mert abban nagyobb rost darabok vannak, és azt meg szeretném őrizni. A világos rozslisztet és a sima lisztet átszitálom, és belekeverem a sót.

Az élesztős vizet megkeverem egy spatulával, majd lassan adagolom hozzá a liszteket, és kevergetem. Nem kell sokáig kevergetni, csak úgy nagyjából, és ne legyen csomós. Lefedem, és a konyhában hagyom dolgozni, kelni 12 órát.



A sütőt és az edényt, amiben sütni fogjuk, előmelegítem 230-250 °C-ra, ez a gázsütőknél a maximum, addig előkészítem a tésztát.

Egy nyújtólapot vastagon lisztezek, erre borítom a tálból a tésztát, majd a tetejét is jól meglisztezem.  Óvatos mozdulatokkal összehajtogatom (erről a szerintem legjobb videó ez). Egy kelesztő ruhát meghintek liszttel (ez lehet akár rétes liszt is) erre teszem a hajtogatott tésztát, a tetejét is meghintem liszttel, és beburkolom a tésztával. A sütő felmelegítéséhez 20-30 perc kell, ennyi kelesztés elég is a tésztának.

Óvatosan kiveszem a sütőből a forró edényt, ebbe ügyes mozdulattal bele teszem a ruhából a tésztát, ügyelve arra, hogy az a fele legyen alul, ami a ruhában is alul volt. Azért kellett a tészta külsejét meglisztezni, mert ettől nem ragad bele a tészta az edénybe. Tegyük rá a tetejét (vigyázz, forró!!), és tegyük be a forró sütőbe. Süssük 40-45 percet így, majd óvatosan vegyük le a fedőt, és süssük fedő nélkül is 10-15 percet, ekkor megkapja a csodás színét.  

Vegyük ki a forró edényből, és tegyük rácsra kihűlni, közben mindenképpen hallgassuk meg, hogy zenél, beszél a kenyér (pattog a teteje).
Ha esetleg a belsejében liszt csíkokat látunk, az a hajtogatásból maradt, de ez nem gond, nyugodtan fogyasztható.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin