Tartalmas leves, főleg disznóvágás idején sokszor készítik.
A gombócok akkor az ízesített kolbászhúsból készülnek, de készülhet jó minőségű
sütőkolbászból is. Többféle verziót ismerek, és kóstoltam. Békéscsaba környékén
az enyhén csípős, igazi csabai kolbászból készítik. Tapolca környékén pedig a
Hentes leves alapjaira építve készítik a Böllérlevest. Én a zalai verziót a dióolaj,
a bor és az erdei gombák felhasználásával készítettem el. Ha sűrűbbre
készítjük, akár egytálétel is lehet, jó kiadós. Hígabbra feleresztve, jó
bevezetője lehet egy ünnepi ebédnek, de mindkét esetben adjunk hozzá házi,magos kenyeret.
Hozzávalók, 4 adag egytálételnek, vagy 8 adag levesnek:
10 dkg füstölt szalonna
2 evőkanál dióolaj (helyettesíthetjük sertészsírral vagy sima
olajjal)
2 dl száraz fehér bor
50 dkg kolbászhús
1 tojás
25 dkg sárgarépa
15 dkg gyökérzöldség
1 fej fehér hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
20 dkg vegyes erdei gomba (helyettesíthetjük csiperkével, ha
szárított gombát használunk, azt áztassuk be két órával előbb)
20 dkg burgonya (nem szétfövő, B típusú, pl. Démon, Katica
vagy Balatoni rózsa)
2 dl tejföl
2 evőkanál (rizs) liszt
1-2 evőkanál mustár
1 evőkanál cukor
Babérlevél, tárkony, só, bors
A kolbászhúst (ha sütőkolbászból készül, azt fejtsük ki a
bőréből) gyúrjuk össze a tojással, ha túl lágy, egy kanálnyi búzadarával korrigáljuk,
és diónyi gombócokat formázunk belőle.
A
zöldséget hámozzuk meg és vágjuk kockára, a hagymákat apróra, a burgonyát
centis darabokra. A dióolajat hevítsük fel, közepes lángon, de vigyázzunk, ne
égjen meg. Süssük meg benne a kockára vágott szalonnát. Ha már üvegesedik a
szalonna, akkor egy szűrőkanállal szedjük ki az edényből, és tegyük a helyére a
hagymát és a zöldséget. Pirítsuk le, majd öntsük fel a borral és forraljuk be
alaposan.
Fűszerezzük, tegyünk bele két-három babérlevelet és egy
kiskanálnyi apróra vágott tárkonyt, sózzuk és borsozzuk (itt vigyázzunk, mert a
sütőkolbász önmagában fűszeres és sós), és öntsük fel hideg vízzel. Itt
állíthatjuk be, hogy sűrűbb lesz a leves (1-1,2 liter víz), vagy hígabb (2liter).
Forraljuk fel, ekkor tegyük bele a gombócokat, cukrot (itt, mint ízfokozót
használjuk), a burgonyát és a gombát. Kis energián főzzük 25-30 percet. Közben
keverjük ki a rizslisztet a tejföllel és a mustárral és kevéske vízzel. Adjunk
hozzá a levesből pár kanálnyit, keverjük össze és öntsük fel a levest. Keverjük
össze, és forraljuk be pár percig.
Tálaláskor adjunk hozzá tejfölt és kenyeret.
Jó étvágyat hozzá!
Max
8 megjegyzés:
Nagyon finom lehet, gazdag ízvilágú, igazán zalai jellegű, nagyon tetszik! Elmentettem magamnak. :)
Pompás leves! Kérek szépen!!
Én is vittem a receptet, mert ez leves a javából, imádom az ilyen karakteres, fűszeres ételeket:-))))
Fenséges! :)))
Köszönöm szépen! Én is szeretem a tartalmas leveseket, és ez az első kóstolás óta nagy szerelem:-)
Én csak elképzelem a kóstolást és szerelemnek tűnik :)
Mint zalai lévén nagyon örülök ennek a böllér levesnek, az elmúlt néhány évben igyekszem a hagyományos zalai-göcseji ételeket elkészíteni és kicsit lokálpatriotizmusomat hangoztatni a saját blogomban is.Ezt a levest még nem készítettem, de feltétlen pótolni fogom a mulasztást.Köszi.
Kedves Baratella!
Én is szívügyemnek tartom a zalai/dunántúli konyhát és hagyományőrzést. Jó étvágyat a leveshez, és biztos vagyok benne, hogy ízleni fog.
Megjegyzés küldése