2012. április 3., kedd

Dick tavaszi pulykaraguja


Keleties íz világ, készíthetjük csirkecombból, pulyka apró-húsból vagy pulyka combból, de mindenképpen olyan húsból, ami nem szárad ki. A zöldségeket variálhatjuk, illik hozzá a cukkini, a szárzeller, a paprika és a gomba. Én most szép szárzellert kaptam, abból készítettem. A ZöldKampány oldalán mindig megtalálod az aktuális, szezonális zöldséget.

És kicsoda Dick? Természetesen ez egy "nick" név, de csak azért mert a webkettes világban a becenév is fontos lett. Fél éve ismerkedtünk meg, akkor egy gyors kávézásból, 3,5 órás "világmegváltás" lett. Hasonlóan gondolkodunk a helyi ízekről, a minőségi termékekről, a becsületes gasztronómiáról és kereskedelemről. Lassan kialakult a kapcsolat, a kölcsönös szimpátia kezdettől fogva hajtja  előre a dolgokat, a jövő nagyon bíztató.



Hozzávalók, 4 személyre:

1 kg pulyka apróhús
2 tv paprika
3-4 paradicsom
6-7 szál szárzeller
1 csokor újhagyma
3-4 evőkanál rizsliszt
1,5 dl száraz fehérbor
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál édes paprika krém
2 evőkanál kacsazsír
2 evőkanál (zöld) citromlé
1 teáskanál cukor
1-2 dl csirke alaplé vagy víz
só, bors, keleti/ kínai fűszerkeverék (lehet wok, vagy 5 fűszer, kurkuma, curry)



A húst megmosom, leszárítom és felvágom 2x2 cm-s kockákra. A liszthez hozzákeverem a sót, borsot, a fűszerkeveréket, és alaposan összeforgatom a hússal. Félre teszem pihenni 15-20 percre. Addig előkészítem a zöldségeket. A hagymát fél centis karikákra vágom, a paprikát kicsumázom, és kis kockákra vágom. A szárzellert hosszában kettévágom, és azt is fél centis kockákra vágom. A paradicsomot kettévágom, kiveszem a szár helyét (a szívét), és kockákra vágom.
Egy nagyobb serpenyőben a kacsazsírt felhevítem, és a húst lepirítom. Ha már szépen megpirult a külső része, egy szűrőkanállal kiszedem egy tálba, és letakarom alufóliával. A zsiradékon megfonnyasztom a hagymát, majd hozzá adom a sűrített paradicsomot, a citromlét, a cukrot és a paprika krémet. Kevergetve pirítom egy percet, majd felöntöm a borral. Alaposan kiforralom, és hozzáadom a paprika kockákat. Megpárolom, ha kell, egy kis vizet, vagy csirke alaplét öntök alá. Jöhet a szárzeller, azt is megpárolom, majd hozzáadom a kockázott paradicsomot. Felengedem kevéske vízzel, majd visszateszem a hús kockákat és 10-12 percet főzöm még. Köretnek párolt rizst vagy puha, fehér kenyeret adjunk hozzá.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Az alapanyagot a GusztaHús biztosította, köszönjük.

2 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hah, de baromi jó ez a cucc!!! Minden porcikáját szeretném :-)

Max írta...

Puha, kovászolt fehér kenyérrel!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin