2012. október 30., kedd

Zöldségágyon, egészben sült kacsa


Hűvös őszi napokon szükségünk van tartalmas ételekre. Ez az étel a vele sült zöldségekkel tökéletes a kiszámíthatatlan időjáráshoz. Válasszunk fiatal kacsát (csomagoláson általában feltüntetik a „junge Ente” kifejezést, vagy keressünk a megbízható Húsboltunkban pecsenyekacsát), de ha véletlenül egész libába (vagy szebb darab csirkébe, bár abból érdemes mindjárt kettőt számolni) botlanánk, ott se fordítsuk el fejünket, nyugodtan vigyük magunkkal. Gondoljunk a közelgő Márton napra.  Ha gyorsfagyasztottak kapunk, azt mindenképpen egy nappal előbb tegyük a fagyasztóból a hűtőbe, hogy legyen ideje tökéletesen kiolvadni, semmiképpen ne siettessük a folyamatot.


Megfigyelhető egy olyan irány az gasztronómiában, hogy nem mindig van szükség a szénhidrát gazdag köretekre (rizs és burgonya változatok), hanem adhatunk egy gazdag zöldség köretet, esetleg valami (pikáns) lekvárt vagy mártást (teret hódítanak a chutney[csatni] változatok, kicsit áthangolva a magyaros ízlésre). Az egyik legegyszerűbb módszer a hússal együtt sült zöldségek, aminek a szaftjából pompás mártás készíthető. Nem kell szabályozni a felhasználandó zöldségek sorát, használjuk ki az idényzöldségeket, válogassunk a piacok kínálatából, vagy ha van a kamrában pár régebbi darab.




Hozzávalók:

egész kacsa
2-2 szál sárga és fehérrépa
1-1 kisebb cukkíni és padlizsán
½ fej karfiol (a másik feléből készült a karfiolropogós)
4-5 szem Somogyi kifli burgonya
1-1   tv és piros, kaliforniai paprika
2         kisebb paradicsom
1-1   kisebb fej lila és fehérhagyma
5-6 gerezd fokhagyma
2         dl száraz fehérbor
3-4 evőkanál olaj
3         evőkanál magos, édes mustár (Hepp Kékszőlőmustjával készült mustár)
pár csepp chili szósz
só, bors és rozmaring

A mártáshoz: rizsliszt és tejszín

A húst mossuk meg alaposan, töröljük szárazra, és sózzuk-borsozzuk be a belsejét, tegyünk bele két kisebb rozmaring ágat (vagy ha őrölt változatot használunk, azzal dörzsöljük be a belsejét). Keverjük ki 2 evőkanál olajat, a mustárt, a chili szószt, 2-3 evőkanál bort, majd sózzuk és borsozzuk. Ezzel kenjük be a kacsát alul és fölül, majd tegyük félre pihenni, és melegítsük be a sütőt 180 C°-ra. 




Készítsük elő a zöldségeket, mossuk meg alaposan mindegyiket, de csak a répákat és a hagymákat hámozzuk meg. Daraboljuk legalább centis darabokra, vagy egy kicsit vastagabbra, így a viszonylag hosszú sütési idő alatt nem főnek szét. A maradék olajjal kenjünk ki egy méretes sütőedényt, terítsük el a zöldségeket az aljában. Erre fektessük rá a kacsát mellével lefelé, öntsük alá a maradék bort, és burkoljuk be alufóliával. Fontos tudni, hogy ugyan a kacsa zsíros állat, de nem mindenhol egyenletesen van rajta a zsír, így hajlamos a kiszáradásra. Ezzel a párolásos, mérsékelt hőfokon való sütéssel ezt elkerülhetjük, és a kifolyó zsiradék a zöldségek ízét gazdagítja. Tegyük a meleg sütőbe, és süssük 2,5 órát.
Vegyük ki a sültet a sütőből, óvatosan távolítsuk el a fóliát, és fordítsuk meg a kacsát. Tegyük vissza még 30 percre a sütőbe, így egy kis színt kap, de nem szárad ki. Ha megsült, vegyük ki a sütőből és hagyjuk 30 percet pihenni, csak utána bontsuk és tálaljuk. Ha nem vagyunk biztosak a tálalási tudásunkkal, akkor mindenképpen egy tálon bontsuk szét a konyhában, és darabokra bontva tegyük az asztalra, elkerülve a kínos pillanatokat, ha nem találjuk a forgókat.

A zöldségeket szedjük egy szűrőkanállal egy tálba, a kisült szaftot pedig öntsük egy edénybe. Forraljuk fel, és sűrítsük be tejszínnel kikevert rizsliszttel. Nem kell sűrűre, legyen inkább folyósabb, had vonja be a húst, de jusson a zöldségekre is.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A recepthez a húst a GusztaHús, a burgonyát a Burgonyakutató Intézet biztosította, köszönjük.

2 megjegyzés:

Anazar írta...

Ó, a kacsa! Hogy micsoda illat tölthette be a konyhát!!

Max Gastro írta...

Jó illat, ropogós bőre és zamatos íz. Finom volt.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin