Lépjünk ki egy kicsit a Márton napi libasült és ludas kása
bűvköréből, hiszen a liba/vagy kacsa húsának felhasználására még sok-sok
lehetőségünk van. Egy tányér, forró libaleves lúdgége tésztával vagy
maceszgombóccal lehet, hogy jobban esik egy őszi borongós estén, mint a
libasült. Nem ledegradálni szeretném a liba combjából készült, omlós pecsenyét,
hanem inkább alternatívát arra az estre, ha másra vágyódnánk.
Késő tavasszal kóstoltam egy isteni füstölt csirkemellet, és
akkor meséltek a füstölt liba és kacsa mellről. Azért párhuzamosan beszélek
mindkettőről, mert a Márton napi „divat” hullám a libahúst favorizálja, és ez
az árán is visszatükröződik, míg a kacsa egy kicsit, talán érdemtelenül el lett
hanyagolva. Az akkor megígért kóstolás technikai okok miatt elhalasztódott,
egészen mostanáig.
Megérkezett hát a füstölt mellhús, szépen egyben hagyva,
praktikusan vákuumcsomagolásban. Bőre arany sárga, a hús mély bordó, illata
enyhén füstös, nem tolakodó. Nem műfüstről beszélünk, hanem hagyományos,
faforgácson füstölt húsról, amolyan békebeli csemegéről. Kóstoltuk
szőlőlekvárral és paprikalekvárral,
mindkettővel azonnal jól mutattak, de ennél egy kicsit tovább szerettem volna
lépni.
Két hideg előételt készítettem a füstölt libamellből,
megalapozva az esti étkezést, bár egy pohár, hűs rozé borral ez bizony vacsorál
szolgált. Nem receptek következnek, inkább leírások, kóstoljuk meg és
szárnyaljon a fantázia, legyenek ezek az alapok.
Hideg füstölt libamell forgácsok, salátaágyon tökmaggal és
pirított házi
bagettel:
Endívi és frisée saláta keveréket használta, olyat, amiben
cékla szálak is vannak. Ezt halmoztam a tányér közepére, sárgarépát faragtam
egy hámozóval rá. Erre fektettem a hideg, füstölt libamell forgácsokat,
meghintettem pirított, durvára vágott tökmaggal, és megcsepegtettem őrségi
tökmagolajjal. Tálaláskor frissen pirított, házi
bagett szeleteket adtam hozzá. Adhatunk hozzá lilahagyma lekvárt vagy más gyümölcs
lekvárral is érdemes megkóstolni.
Étvágy falatok füstölt libamellel és érlelt sajtokkal:
Házi,
kovászolt kenyér falatkákra zöld, saláta leveleket ültettem, arra érlelt
sajt kockát, amit letakartam a libamellel és répa forgáccsal. Az sajtokból
hármat próbáltam, Anikót, az sósnak bizonyult, nem igazán illettek egymáshoz.
Találtam egy kevésbé sós, krém fehér sajtot, azzal már jó kombinációt alkottak,
de az igazi egy helyi termelő gomolya sajtja volt. Nem túl karakteres íze
inkább előhozta a libamell zamatát, minthogy elnyomta volna azt. Érdemes
többféle sajtot is megkóstolni hozzá, mert csodás ízeket lehet találni.
Kiegészítőnek került a tányérra egy kis saláta, tökmagolaj és citrusos
balzsamecet esszencia.
Tökéletes kísérője lehet egy esti poharazásnak, az újbor
megkóstolásához vagy csak úgy.
Jó étvágyat hozzá!
Max
4 megjegyzés:
Szívesen elpoharazgatnék egy ilyen mellett :-)
Mesés lett!!!
Kedves Max,
nem szoktam nézni a Gasztroangyal c. tv műsort, de a Balatonnal foglalkozóból láttam néhány percet talán 1 hete, ahol pont egy hordozható füstölővel füstöltek halat. Az nekem nagyon jónak tűnt, de hogy azt a szerkezetet honnan szedték, nem derült ki. Ott is rendes forgácson füstölték a halszeleteket rövid idő alatt, kis mennyiségben. Esetleg tudsz ilyenről? Köszi a választ előre is.
Amit meg készítettél, az isteni lehet! Én is szívesen csatlakoznék hozzátok!
Legközelebb ilyen lesz a welcome falat, nem péti pite.
Van róla infóm, csak meg kell keresnem. Írj egy mailt, és ott meg tudjuk beszélni.
Megjegyzés küldése