2012. november 8., csütörtök

Márton napjára: A füstölt libamell dicsérete


Lépjünk ki egy kicsit a Márton napi libasült és ludas kása bűvköréből, hiszen a liba/vagy kacsa húsának felhasználására még sok-sok lehetőségünk van. Egy tányér, forró libaleves lúdgége tésztával vagy maceszgombóccal lehet, hogy jobban esik egy őszi borongós estén, mint a libasült. Nem ledegradálni szeretném a liba combjából készült, omlós pecsenyét, hanem inkább alternatívát arra az estre, ha másra vágyódnánk.



Késő tavasszal kóstoltam egy isteni füstölt csirkemellet, és akkor meséltek a füstölt liba és kacsa mellről. Azért párhuzamosan beszélek mindkettőről, mert a Márton napi „divat” hullám a libahúst favorizálja, és ez az árán is visszatükröződik, míg a kacsa egy kicsit, talán érdemtelenül el lett hanyagolva. Az akkor megígért kóstolás technikai okok miatt elhalasztódott, egészen mostanáig.

Megérkezett hát a füstölt mellhús, szépen egyben hagyva, praktikusan vákuumcsomagolásban. Bőre arany sárga, a hús mély bordó, illata enyhén füstös, nem tolakodó. Nem műfüstről beszélünk, hanem hagyományos, faforgácson füstölt húsról, amolyan békebeli csemegéről. Kóstoltuk szőlőlekvárral és paprikalekvárral, mindkettővel azonnal jól mutattak, de ennél egy kicsit tovább szerettem volna lépni.

Két hideg előételt készítettem a füstölt libamellből, megalapozva az esti étkezést, bár egy pohár, hűs rozé borral ez bizony vacsorál szolgált. Nem receptek következnek, inkább leírások, kóstoljuk meg és szárnyaljon a fantázia, legyenek ezek az alapok.



Hideg füstölt libamell forgácsok, salátaágyon tökmaggal és pirított házi bagettel:
Endívi és frisée saláta keveréket használta, olyat, amiben cékla szálak is vannak. Ezt halmoztam a tányér közepére, sárgarépát faragtam egy hámozóval rá. Erre fektettem a hideg, füstölt libamell forgácsokat, meghintettem pirított, durvára vágott tökmaggal, és megcsepegtettem őrségi tökmagolajjal. Tálaláskor frissen pirított, házi bagett szeleteket adtam hozzá. Adhatunk hozzá lilahagyma lekvárt vagy más gyümölcs lekvárral is érdemes megkóstolni.



Étvágy falatok füstölt libamellel és érlelt sajtokkal:
Házi, kovászolt kenyér falatkákra zöld, saláta leveleket ültettem, arra érlelt sajt kockát, amit letakartam a libamellel és répa forgáccsal. Az sajtokból hármat próbáltam, Anikót, az sósnak bizonyult, nem igazán illettek egymáshoz. Találtam egy kevésbé sós, krém fehér sajtot, azzal már jó kombinációt alkottak, de az igazi egy helyi termelő gomolya sajtja volt. Nem túl karakteres íze inkább előhozta a libamell zamatát, minthogy elnyomta volna azt. Érdemes többféle sajtot is megkóstolni hozzá, mert csodás ízeket lehet találni. Kiegészítőnek került a tányérra egy kis saláta, tökmagolaj és citrusos balzsamecet esszencia. 

Tökéletes kísérője lehet egy esti poharazásnak, az újbor megkóstolásához vagy csak úgy.

Jó étvágyat hozzá!

Max

A húst a GusztaHús biztosította, kövesd Őket a Facebook-n is.



4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Szívesen elpoharazgatnék egy ilyen mellett :-)

Mesés lett!!!

undercover írta...

Kedves Max,
nem szoktam nézni a Gasztroangyal c. tv műsort, de a Balatonnal foglalkozóból láttam néhány percet talán 1 hete, ahol pont egy hordozható füstölővel füstöltek halat. Az nekem nagyon jónak tűnt, de hogy azt a szerkezetet honnan szedték, nem derült ki. Ott is rendes forgácson füstölték a halszeleteket rövid idő alatt, kis mennyiségben. Esetleg tudsz ilyenről? Köszi a választ előre is.
Amit meg készítettél, az isteni lehet! Én is szívesen csatlakoznék hozzátok!

Max Gastro írta...

Legközelebb ilyen lesz a welcome falat, nem péti pite.

Max Gastro írta...

Van róla infóm, csak meg kell keresnem. Írj egy mailt, és ott meg tudjuk beszélni.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin