A környékbeli országokban síelők már biztosan ismerik a két
legnépszerűbb „hegyi teát”, a Jagertee-t
és a Tatratea-t
(régi nevén Tatranský Čaj). Ezek igazi lélekmelengető italok, csak sokan nem
tudják, hogy ezeket a helyiek hígítva, amolyan szirupként használják. Hígítják
forró vízzel vagy ízesítetlen forró teával, így kapva egy bögre igazi téli,
melengető italt. Ezeket az alap likőröket magunk is elkészíthetjük.
Klasszikus tealikőr:
2 evőkanálnyi fekete teafű
2 teáskanálnyi vaníliás fekete teafű
1 teáskanálnyi gyömbéres teafű
4 dl víz
1 teáskanálnyi vanília kivonat vagy vaníliás cukor
10 dkg cukor
10 dkg barnacukor
6-7 dl vodka
A 4 dl vizet felforraljuk, és a tea füveket beáztatjuk 6-8
percre. Alaposan leszűrjük, hozzáadjuk a cukrokat és a vanília kivonatot, és
felforraljuk újra. Kis lángon gyöngyözve forraljuk 25-30 percet. Lezárjuk az
energiát, és hozzákeverjük a vodkát. Hagyjuk kihűlni, majd tiszta üvegekbe
töltjük, és hűvös helyen érleljük legalább egy hetet.
Mézes-narancsos tealikőr:
2 evőkanálnyi fekete teafű
2 teáskanálnyi vérnarancs teafű
1 narancs leve és héja
4 evőkanálnyi méz
7-8 dkg cukor
1-2 teáskanálnyi narancslikőr vagy kivonat
4 dl víz
6-7 dl vodka
A narancsot alaposan tisztítsuk meg, és nagyon vékonyan
hámozzuk meg. A héjat vágjuk vékony csíkokra, és tegyük félre. A narancs levét
facsarjuk ki. Forraljuk fel a 4 dl vizet, és abban áztassuk a tea füveket
legalább 8 percig. Szűrjük le, adjuk hozzá a mézet, a cukrot és a narancshéjat.
Forraljuk fel, és kis lángon főzzük 30 percet. Szűrjük át ismét, majd adjuk
hozzá a vodkát és a narancs likőrt. Tiszta palackokba öntjük, és hagyjuk
kihűlni. Hűvös helyen érleljük legalább 1-1,5 hetet.
Csinos palackokba töltve, csodás gasztro ajándék lehet. Ha
mi fogyasztjuk a következőképpen keverjük: 1 rész likőr + 2-3 rész, forró víz
vagy forró tea.
Egészségünkre!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése