2012. november 21., szerda

Tea likőrök


A környékbeli országokban síelők már biztosan ismerik a két legnépszerűbb „hegyi teát”, a Jagertee-t és a Tatratea-t (régi nevén Tatranský Čaj). Ezek igazi lélekmelengető italok, csak sokan nem tudják, hogy ezeket a helyiek hígítva, amolyan szirupként használják. Hígítják forró vízzel vagy ízesítetlen forró teával, így kapva egy bögre igazi téli, melengető italt. Ezeket az alap likőröket magunk is elkészíthetjük.



Klasszikus tealikőr:
2 evőkanálnyi fekete teafű
2 teáskanálnyi vaníliás fekete teafű
1 teáskanálnyi gyömbéres teafű
4 dl víz
1 teáskanálnyi vanília kivonat vagy vaníliás cukor
10 dkg cukor
10 dkg barnacukor
6-7 dl vodka

A 4 dl vizet felforraljuk, és a tea füveket beáztatjuk 6-8 percre. Alaposan leszűrjük, hozzáadjuk a cukrokat és a vanília kivonatot, és felforraljuk újra. Kis lángon gyöngyözve forraljuk 25-30 percet. Lezárjuk az energiát, és hozzákeverjük a vodkát. Hagyjuk kihűlni, majd tiszta üvegekbe töltjük, és hűvös helyen érleljük legalább egy hetet.



Mézes-narancsos tealikőr:
2 evőkanálnyi fekete teafű
2 teáskanálnyi vérnarancs teafű
1 narancs leve és héja
4 evőkanálnyi méz
7-8 dkg cukor
1-2 teáskanálnyi narancslikőr vagy kivonat
4 dl víz
6-7 dl vodka  

A narancsot alaposan tisztítsuk meg, és nagyon vékonyan hámozzuk meg. A héjat vágjuk vékony csíkokra, és tegyük félre. A narancs levét facsarjuk ki. Forraljuk fel a 4 dl vizet, és abban áztassuk a tea füveket legalább 8 percig. Szűrjük le, adjuk hozzá a mézet, a cukrot és a narancshéjat. Forraljuk fel, és kis lángon főzzük 30 percet. Szűrjük át ismét, majd adjuk hozzá a vodkát és a narancs likőrt. Tiszta palackokba öntjük, és hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen érleljük legalább 1-1,5 hetet.

Csinos palackokba töltve, csodás gasztro ajándék lehet. Ha mi fogyasztjuk a következőképpen keverjük: 1 rész likőr + 2-3 rész, forró víz vagy forró tea.

Egészségünkre!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin