2012. november 17., szombat

Rántott krumpli


A Rántott krumpli. Nem köret és nem is főétel. Ez a Rántott krumpli. Egyszer már írtam róla, de most itt van újratöltve. Ez nem a karikára vágott nyers vagy főtt krumpli bepanírozva. Ez más, és ha megkóstoljátok, rá is jöttök miről beszélek.
Most hogy lehetőségem van a burgonya fajtákkal ismerkedni, kipróbálni azt, hogy melyik ételhez melyik burgonya a legjobb. Ehhez is megtaláltuk az igazán hozzáillő fajtát, a Démont (oh, a nagy szerelem, ez a burgonya valami csoda) és a Hópehely. A Hópelyhet a dödölle készítő versenyek résztvevői dicsérték nagyon, és be kell vallani, igazuk volt.

A télen eltárolt burgonyából készül az igazi rántott krumpli, mert akkora már a burgonya veszt a nedvesség tartalmából. De ez nem azt jelenti, hogy most nem lehet elkészíteni, csak annyi, hogy a tészta egy kicsit lágyabb lesz, érdemes jobban összetapasztani.
Tálalhatjuk köretnek, de egy jó mártogatós szósszal akár főétel is lehet.



1 kg burgonya (Hópehely vagy Démon)
2 tojás
1 teáskanálnyi só
bors
Panírozáshoz:
liszt, tojás, zsemlemorzsa

A burgonyát mossuk meg, és héjastul főzzük meg enyhén sós vízben. Ha már puha (egy villával szúrjuk meg, ha könnyen beleszalad, akkor már jó), szűrjük le, és még melegen hámozzuk meg. Nyomjuk át burgonya nyomón, vagy törjük össze törővel, az a lényeg hogy ne maradjon csomós.  Hagyjuk langyosra hűlni, és akkor adjuk hozzá a tojásokat, a sót és a borsot. Dolgozzuk össze, majd formázzunk belőle tojásnyi gombócokat. Lapítsuk le tenyérrel, és rakjuk egy tálcára. Először formázzuk meg az összes gombócot, majd csak utána panírozzuk be. Melegítsünk egy edényben olajat, annyit, amennyi ellepi, és ebben süssük szép pirosra. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Melegen és hidegen is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

Max

Fogyasszunk magyar burgonyát, mottó! Magyar földbe és tányérba magyar burgonyát (ha lehet keszthelyit)! 
További információk: Burgonyakutató Intézet

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin