Azt a lehetőséget kaptam, hogy az elsők között kóstolhattam
a GusztaA Ínyenc falatokat. Sajátmárkás termékcsaládról van szó, ami most kerül
bevezetésre. Mi is a teendőm? Meg kell kóstolnom a tartósító és adaléktól
mentesen készített hentesárukat?
Mikor megkaptam a szalámikat, az első reakcióm az volt, hogy
beleszagoltam a zacskóba. Azt nem tudom, létezik a húsevők mennyországa, de ha
igen, akkor az ilyesmi lehet.
Kolbász, vastag kolbász, Turista, sertészsír és disznósajt.
A kolbászból van csípős is, a Turistából pedig sajtos. Mint régen. Izgatott
kóstolás, majd elégedett nyammogás. Ez az, ilyenre emlékszünk. A gyerekkor
ízei.
Kolbász. Nagyon szeretem a jó füstölt kolbászt. Fehér
kenyérrel és almával. Mi régen Apuval így ettük a házi kolbászt. Az alma savassága
segített egy kicsit a gyomornak a füstölést feldolgozni, és finom is együtt a
kettő. Hogy milyen almával, az nincs meghatározva, annak idején mindig az
került sorra, amelyik kezdett barnulni. De almát ettünk a disznósajthoz is, meg
a húsosabb szalonnához is. Vagy héjában sült krumplit. Ezek az ízek törnek elő,
ha meglátok egy szebb kolbászt vagy sonkát. Akkor szerettük a kolbászt, mikor
még puha volt, de előtte egy kicsit kifagyott. Sosem értettem, hogy meghoztuk a
kolbászt a füstről, de akkor miért nem lehet azonnal enni, hanem ki kellett
rakni hideg helyre, és csak pár nap múlva lehetett karikákra vágva, katonát
csinálni belőle. Fehér kenyér kocka, rajta egy karika kolbász, és hozzá egy fél
gerezd, ropogós héjú alma. Nem nagyon volt lehetőség nagyobb hadsereget
készíteni, mert gyorsabban haltak hősi halált a kolbászos katonák, mint
megérkezett volna az utánpótlás. Ekkor még nem ismertük a hamburgert, sem a
hot-dogot, de majonézes torma sem volt az asztalon. De ezek a reggelik
tipikusan olyanok voltak, amire azt szokták mondani az öregek, na, fiam ezzel
el lehet indulni, kapálni.
Aztán ahogy szikkadt a kolbász, úgy apadt a lelkesedés.
Előbb feltűnt a paraszt reggeliben, egy kis szalonnával, maradék sült
krumplival, amire pár tojásból készült egy jó kis rántotta. Múlt az idő, már
csak a bablevesbe, még később a rakott krumpliban szerepelt. De nem, mert
karácsony környékén a csabai töltött karajba is belekerült.
A kolbász egy fontos része volt a gyermekkor ízeinek. Abban
az időben nem volt ekkora szalámi választék a boltokban, és miért is vettünk
volna, mikor a kamrában, egy régi seprű nyeléből készült tartón ott sorakoztak
a saját kolbászaink. Ha néha vettünk szalámit, az a turista volt, az került a
szendvicsbe az osztály kiránduláskor. Nem szelelve vettük, miért száradjon,
inkább hozott Anyu a húsáruházból egy rúddal, az kikerült a kamrába, kampóra a
kolbászok mellé, és ha kellett, a vékony pengéjű késsel szegtünk belőle.
Volt Tapolcán egy büfé, kint a Volán telep előtt, ott
készült a világ egyik legjobb szendvicse. Friss, ropogós zsemle, benne a
turista felvágott, és egy enyhén csípős paprika krém. Két ilyen zsemle és egy
zacskó kakaó, és jól indult a reggel. Annyira népszerű volt a volános
szendvics, hogy a munkás járatok reggel megálltak az út szélén, és az utasok
sorba álltak a szendvicsért. A népszerűségét talán annak köszönhette, hogy nem
a selyempapír vastagságú szalámi szeletek voltak benne, hanem azok a kézzel
szelt, kicsit girbegurba karikák. Amikor álltunk a pult előtt, beláttunk hátra
és láttuk, hogy két, sőt néha három asszony is szelte, kente és rakta össze a
szendvicseket.
Mikor a kezembe vettem a turista rudat, egyből tudtam, ebből
szalámis szendvics fog először készülni. Vettem pár zsemlét a kedvenc pékemtől,
megvajaztam, bele a szalámi karikák, és eretnek módon, én édes paprika krémet
tettem bele. Zsemle összenyom, és egy nagy harapás. Attól eltekintve, hogy a
paprika krém nem olyan volt, a többi mind stimmelt. Persze hogy stimmelt, hiszen
a régi magyar disznóölési tradíciókat használják a gyártáshoz. Nem használnak
ízfokozókat, adalékokat és dúsítókat a kolbászokhoz és turistákhoz. Csak úgy készül,
mint régen.
Nem szabad az őseink örökségét felednünk, és ideje, hogy
teret nyerjenek a kézműves termékek.
A GusztA Ínyenc falatok megtalálhatóak a GusztaHús
üzleteiben. További információk a Baromijó.hu oldalon és a Facebook-n is
követhetőek.
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése