Klasszikus angolszász karácsonyi ital, egy kicsit átírva a
mai magyar életre. Elsőre tudom, hogy soknak tűnik a nyolc tojássárgája, és azt
is tudom nehéz tiszta szeszt vásárolni. A tojás árát nem igazán tudjuk
befolyásolni, ha kerül a konyhába egy ismerős háztáji gazdaságából, akkor
inkább készítsük el azt likőrnek, ne a tojásrántottába tegyük. Nincs semmi baj
a tojásrántottával, szeretjük az omlettet, a tükörtojást, a lágy tojást és a
fritattát is (olasz, sütőben sült rántotta).
Az egyik családi anekdota is így szól:
- Mit eszel kisfiam reggelire, mit kérsz?
- Sűtsonkát tiktojással Éccsanyám!
Népszerű tehát a tojás, és szeretjük a tojáslikőrt is, de
megmondom őszintén, a gyógyszertári alkohollal készülttel mindig az volt a
bajunk, hogy egy kicsit csípett, és nagyon ott volt a tiszta szesz erős íze. Ez a verzió ugyan egy kicsit lágyabb, hiszen a
90%-os alkohol helyett csak a 35-37% kos vodka és a gyengébb likőr, vagy bor
adja az alkoholos háttért.
Összegezve, érdemes szánni rá a tojásból és az alkoholokból,
mert a végeredmény egy selymes, finom likőr, ami csinos üvegekbe töltve, akár
csodás ajándék is lehet.
Fontos! Mindenképpen megbízható forrásból származó friss
tojásból készítsük el, a kellemetlenségek elkerülése végett. Tudom, hogy
csábító az üzletek ajánlatában szereplő, olykor nem is magyar származású tojás,
aminek a szavatossága erősen kétséges. Figyeljünk erre mindenképpen.
Hozzávalók:
8 dl tej
8 nagyobb tojás sárgája
40 dkg (barna) cukor
1 vanília rúd, vagy 1 teáskanál kivonat, vagy 1 tasak
vaníliás cukor
2 dl édes, testes fehérbor (jégbor, késői szüretelésű bor)
vagy borlikőr
2 dl vodka
A vanília rudat kikaparjuk, a magokat és a rudat tegyük bele
a tejbe. A cukor felével felforraljuk, majd kis lángon, pár percet főzzük.
Közben a maradék cukorral a tojások sárgájával fehéredésig keverjük. A rudat
vegyük ki a tejből, és lassan csorgatva, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a
cukros tojás sárgájához. Keverjük ki krémesre, majd adjuk hozzá a bort és a
vodkát. Ha akarjuk, habozzuk le, mi nem szoktuk, beleolvad az szépen a likőrbe,
míg érik. Langyosan töltsük ki üvegekbe, zárjuk le jól, és tegyük sötét, hűvös
helyre érni legalább 3 hétre, de közben érdemes néha felrázni. Ha kibírjuk,
hogy nem kóstoljuk meg/el az érés közben, akkor szerencsések vagyunk.
Egészségünkre!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése