(X)
Sokaknak okoz gondot a burgonya helyes téli tárolása. Ha
betartjuk az alábbi tanácsokat, akár komolyabb mennyiségű burgonyát is el
tudunk tárolni télire. Lássuk mik a szakember tanácsai:
A burgonyát sötétben,
hűvös, magas páratartalmú helyen célszerű tárolni.
Ekkor nem zöldül meg,
ekkor nem fonnyad meg és ekkor áll el legtovább kicsírázás nélkül.
Ideális a földes
aljzatú pince, 8-10 Celsius fokos állandó hőmérséklettel. A vetőburgonyát ennél
hűvösebben 3-4 C-on kell tárolni.
Ha muszáj, egyszer le
lehet csírázni a vetni szánt burgonyát is, kétszer azonban már nem ajánlatos.
(Az előző évi termésből visszavetni csak vírus rezisztens keszthelyi fajtából
érdemes!)
A burgonyát semmiképp
ne tároljuk almával/körtével egy légtérben (korán kihajt tőle).
Betároláskor a
burgonya legyen száraz felületű, ép, sérülésmentes. Két-3 hét után válogassuk
át a tételt.
A különböző fajtákat
elkülönítetten tároljuk, akadályozzuk meg a keveredést.
Dr. Polgár Zsolt a
Burgonyakutató Intézet igazgatója
Érdemes a különböző fajtákat tanulmányozni, és az erre
alkalmas fajtákat betárolni, illetve törekedni arra, hogy megfelelő
burgonyafajtát válasszuk ki az ételkészítéshez.
Használjunk a télen is megbízható, magyar (lehetőleg
keszthelyi) burgonyát a főzéshez-sütéshez.
Max
1 megjegyzés:
Most egy másik tárolási ötletet szeretnék leírni, mert nem mindenkinek van lehetősége pincében tárolni,de vízaknája annál több embernek van...Nekem szerencsére van egy jó nagy agyagos vermem és ott tárolom a megtermesztett burgonyámat. Már mások által kipróbált, elég egy régi kabáttal a tetejét letakarni. Üdv.: Rita
Megjegyzés küldése