2013. november 5., kedd

Mári nénje, tejfölös-almás libalevese, Márton napjára

Mári nénje híres Márton napi levese. A megfáradt (gyomrú) újbor kóstolóknak volt ez a gyógyír, este, de legjobban talán másnap esett. Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.



1/2 kg libaaprólék (szárnyvég, nyak, zúza)
3-4 db liba szárnytő
3 sárgarépa
2 gyökér zöldség
2-3 közepes alma
1 kisebb vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 szem szegfűszeg
5 evőkanál tejföl
2 evőkanál liszt
só, bors

1. A húst megmossuk, a zöldséget és az almát meghámozzuk. Egy fazék aljába rakjuk a csontosabb húsokat.
2. A zöldséget nagyobb darabokra vágjuk, a vöröshagymát egészben hagyjuk, és a szegfűszeget beletűzzük. Tegyük a fokhagymával és a zöldségekkel a fazékba. Az almát vágjuk centis kockákra, így szétfőnek, mire a leves elkészül, és egy kicsit be is sűrítik. Sózzuk és borsozzuk.
3. Öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi, és kis lángon főzzük 70-80 percet. Ha felhabzana, azt egy kanállal szedjük le.
4. Ellenőrizzük, hogy megpuhult a hús. A lisztet keverjük ki a tejföllel és két-háromkanálnyi vízzel. A forró levesből pár kanállal merjünk a tejfölös keverékre, és keverjük össze (hő kiegyenlítés), majd lassan csorgatva öntsük a levesbe. Ezt is keverjük folyamatosan, majd kis lángon forraljuk pár percig.
5. Tálaláskor minden tálkába merjünk hűst és zöldséget is.

Jó étvágyat hozzá!

Max


A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Erről csak hallottam, enni még nem ettem, na most vittem a receptet, különleges és finom lehet, bár nem tudom mit szól hozzá majd a család, mert annyira konzervatívok az evés tekintetében, hogy csak na:-))))
Mindenben csak a hagyományos jöhet szóba, az újításokat nehezen fogadják, de majd becsempészem:-))))

Max írta...

Biztosan ízleni fog!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin