2013. november 27., szerda

Sült puding, fűszeres tea mártással

Ünnepi meleg desszert, izgalmas tea mártással. A pudingot érdemes egy nappal előbb elkészíteni, hogy megdermedjen.
A keleti almaleves receptnél meséltem arról, hogy próbáljuk meg a teafüvet fűszerként használni. Az így készült mártás nagyon finom lett, akár egy csirke sülthöz is adhatjuk.




A sült pudinghoz:
½ liter tej
2 tojás
100 g cukor
75 g. kukoricakeményítő
1 rúd fahéj
1/2 narancs reszelt héja
1/2 citrom reszelt héja
Olaj a sütéshez

A fűszeres teamártáshoz:
2 evőkanál Téli cseresznye teafű
1/2 liter víz
2-3 evőkanál cukor
2 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen facsart narancslé
2 csapott evőkanál étkezési kukorica keményítő
2 dl hideg víz (a keményítőhöz)


Elkészítés:

A sült puding:
Felforraljuk a tejet a fahéjrúddal és reszelt narancs és citrom héjával. Egy tálban összekeverjük a tojást a cukorral és a kukoricakeményítővel. Mikor a tej forr, leszűrjük a tojásos keverékbe, folyamatos keverés mellett. Összekeverjük, és újra visszaöntjük abba a lábosba, amiben előzőleg a tejet főztük. Folyamatosan kevergetjük, kis lángon és sűrűsödésig főzzük.



Egy tepsi (~25x20 cm-s) alját befedjük háztartási fóliával és a  masszát szétterítjük benne. Letakarjuk még egy fóliaréteggel és hagyjuk kihűlni először szobahőmérsékleten, később pedig a hűtőben. Ha kihűlt darabokra vágjuk, és kisütjük kevés olajban.
 Míg hűl a puding, készítsük el a teamártást.
A vizet felmelegítjük, egy teaszűrőbe tesszük a teafüvet, és kis lángon főzzük 8-10 percet. Keverjük hozzá a cukrot, a citrom és narancslét, és vegyük ki a teafű tartót. A keményítőt oldjuk fel a két deci hideg vízben, majd folyamatos keverés mellett adjuk a tea sziruphoz. Kis lángon, folyamatosan keverve, sűrítsük be a mártást. Hagyjuk kihűlni, a tetejét takarjuk le egy háztartási fóliával, így nem bőrösödik a teteje.

Jó étvágyat hozzá!


Max
A recepthez a teafüvet a CTF Kft. biztosította, köszönjük!

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin