2013. november 10., vasárnap

Tépett, konfitált liba comb, zsírjában

Konfitálás: zsírban abálás, alacsony hőfokon, sütés vagy főzés. Régi, az öregek által sokat használt konyhai technológia. Használták a húsok tartósítására, vagy a kiszáradásra hajlamos húsok sütésére. Fogyaszthatjuk a húst közvetlenül a konfitálás után, vagy egy edénybe, tetején zsírréteggel eltárolhatjuk.

Elkészítéséhez nagy segítséget nyújt egy indukciós főzőlap, ahol a hőfok beállításával, lefedett edényben egyszerűen elkészíthetjük. Készülhet sütőben is, egy kisebb sütőedényben, lefedve, 80-100 fokon. Fontos része a receptnek a sózás. Ha tartósításra készítjük, ne sózzuk meg, mert az sülés közben nedvességet von ki a húsból a zsírba, és úgy könnyebben megavasodhat. 


Hozzávalók: 

2 db libacomb
65-75 dkg libazsír
6-7 gerezd fokhagyma
2 ág friss rozmaring


A combokat megmossuk, megtisztítjuk, és alaposan szárazra töröljük. A zsírt felolvasztjuk, és belehelyezzük a libacombot. Tegyük mellé a megtisztított fokhagyma gerezdeket és a rozmaring ágakat. Lefedve, 80 fokon süssük 50 percet, majd emeljük 100 fokra a hőmérsékletet, és süssük 50-55 percet. Sok függ a hús érettségétől, ellenőrizzük, hogy megpuhult, és ha kell, hagyjuk még 10-15 percet, de a hőfokot vegyük vissza 80 fokra.
Vegyük ki a combokat, csepegtessük le, és pihentessük 10 percet. Húzzuk le a bőrét, ha nem szeretjük a zsírossága miatt, akkor tegyük félre. A húst válasszuk le a csontokról, és tépjük szét fél centis darabokra. Tiszta edénybe, érdemes több kisebb adagba, nyomkodjuk bele a húst. Öntsünk a tetejére az olvadt zsírból, egy kicsit a kés hegyével mozgassuk meg, hogy a zsír be tudjon folyni a hús közé. Öntsük fel teljesen zsírral, hagyjuk kihűlni, és utána tegyük a hűtőbe.


Ha megbontjuk, és nem fogy el egyszerre az összes (ezért is érdemes több adagban eltenni), akkor melegítsük meg egy kicsit, és olvasszuk a tetejére vissza a zsírt. Hűtőben, zsírral a tetején 2-3 hónapig eltárolhatjuk. Ne feledjük az újbort megkóstolni, egészségünkre!

Jó étvágyat hozzá!

Max

A recepthez a húst a Gusztahús biztosította, köszönjük!

2 megjegyzés:

María írta...

Nem volt kevés a sütési idő ilyen alacsony hőfokon?? Összesen 80 perc 80-100 fokon??

Max Gastro írta...

Kedves Mária!
Jogos a kérdés, köszönöm a jelzést, sikerült két számot is elírni. 50-50 perc a helyes, javítottam, köszönöm!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin