Egy régi főzési módszer újragondolt változata. A szikkadt, többnapos
kenyér maradékát hasznosították, és azzal sűrítették be a levest.
Gondolva a nyári, melegben nem szeretünk főzni napokra, dupla receptet
készítettem, a második egyszerűbb változat, egy vízforraló segítségével
készülhet.
Elkészítési idő: 40-45 perc
Fotó: Szeiler Stúdió
25-30 dkg (pl.: Rábcakapi
BIO lisztből készült) kovászolt rozskenyér (lehet száraz, szikkadt)
2 dl tejföl
1 tojás sárgája
15 dkg reszelt, félkemény sajt (pl.: Cheddar)
3 dkg puha vaj
só és frissen őrölt bors
1. A kenyeret felkockázzuk, és 1-1,5 liter hideg vízzel felöntjük, 15-20
percet főzzük.
2. A tojás sárgáját kikeverjük a tejföllel. A levest sózzuk és
borsozzuk, majd kevés forró levessel (hő kiegyenlítés) kikeverjük.
3. Lassan a forró levesbe csurgatva, folyamatos keverés mellett a
tojásos tejföllel behabarjuk.
4. Forraljuk pár percet, belemorzsoljuk a vajat, majd egy merülő mixerrel krémesre keverjük.
Tálaláskor a tetejére helyezzünk durvára reszelt sajtot.
Fotó: Szeiler Stúdió
Egyszerűbb, nyári változat:
Lényegesen egyszerűbb változat, nem s olyan tartalmas, mint a tojásos,
főzött változat, de a kényelem miatt sajnos áldozatot kell hozni.
Elkészítési idő: 25-30 perc
25-30 dkg (pl.: Rábcakapi
BIO lisztből készült) kovászolt rozskenyér (lehet száraz, szikkadt)
2 dl tejföl
25-30 dkg reszelt, félkemény sajt (pl.: Cheddar)
3 dkg puha vaj
só és frissen őrölt bors
Fotó: Szeiler Stúdió
1. A kenyeret kis kockákra felvágjuk, vagy aprítóban ledaráljuk. A sajt
felét nagyon apróra reszeljük és keverjük össze a kenyérrel.
2. Vízforralóban 1,5 liter vizet felmelegítünk. Forrázzuk le a sajtos
kenyeret, és fedjük le pár percre.
3. Keverjük bele a levesbe a tejfölt, sózzuk és borsozzuk. Ha nagyon
sűrű lenne, forraljunk még 3-4 dl vizet és öntsük fel vele.
4. pihentessük még pár percet, majd egy merülő mixerrel krémesre
keverjük. Tálaláskor a tetejére helyezzünk a sajt másik felét, durvára reszelve.
Jó étvágyat
hozzá!
Max
A kenyérhez a lisztet a Biomag-Malom Kft. biztosította,
köszönjük!
A recept a nyári Kedvenc
Gasztro rejtvény magazinban jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése