Ízletes, fűszeres alapkrém, a thai/keleti konyha egyik alap pillére. Ilyet
használtam a Kókusztejes,
thai curry leveshez is. Érdemes nagyobb adaggal készíteni, és a felét
lefagyasztani. Hűtőben, légmentesen zárva 3-4 hétig eláll. Nem kell készítés
közben hő kezelni, mert főzéskor azzal kezdünk, majd összefőzzük az étellel. A
legegyszerűbb egy aprítógépben összedarálni.
A chili paprika mennyiségével tudjuk szabályozni az erősségét, ha nem
szeretnénk csípősre, akkor a paprika magját ne tegyük bele.
Elkészítési idő: 15-20 perc
4-5 db zöld chili paprika
2-3 db kisebb húsos zöldpaprika (kaliforniai)
2 kisebb fehér vagy salott hagyma
6-7 dkg friss gyömbér, hámozva, reszelve
3-4 gerezd fokhagyma
1 csokor friss koriander vagy petrezselyem levél
2-3 teáskanálnyi őrölt citromfű
2-3 (kezeletlen) lime reszelt héja, és leve
1 evőkanálnyi zúzott koriander mag
1-2 teáskanálnyi őrölt római kömény
1 teáskanálnyi törött színes bors
2-3 teáskanálnyi szójaszósz
1-2 teáskanálnyi halszósz
1-2 teáskanálnyi osztrigaszósz
4-5 evőkanál olívaolaj
1. A chili paprikát a magok felével vágjuk apróra, a zöldpaprikát
magozzuk ki, és vágjuk szintén apróra. A hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát
zúzzuk össze.
2. Keverjük el a szójaszószt a halszósszal, a lime levével, a szója és
halszósszal. Keverjük hozzá az őrölt római köményt és a citromfüvet.
3. Késes aprítóban dolgozzuk össze, úgy hogy az olajat a végén
adagoljuk hozzá, ezzel beállítva a massza sűrűségét. Akkor jó, ha a massza
összeáll, de nem folyós.
4. Lefedve, hideg helyen tároljuk a felhasználásig.
Jó étvágyat hozzá!
Max
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése