Hal és burgonya (Fish&Chips), a klasszikus, más kivitelben,
levesként. Nyilván amelyik páros sütve jól illik egymáshoz, az főzve sem lehet
ellenség. Ismét egy olyan leves, ahol meg lehet mutatni a hal ezernyi arca
közül egy újabbat. Ha ki tudunk lépni a halászlé, sült hekk (sicc!) és harcsa
paprikás háromszögből, és egy kicsit nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, mennyi
minden kihozható egy jó alapanyagból.
Elkészítési idő: 35-40 perc
60-70 dkg halfilé (pl. szarvasi afrikai harcsa)
4 dl tejszín
2 szál újhagyma karikákra vágva
2 szál sárgarépa kockázva
1 szál fehérrépa
2-3 evőkanál olaj
só, bors, sómentes ételízesítő
A burgonyagombóchoz:
4 kisebb burgonya, hámozva, kockázva
3-4 evőkanál liszt
1. Vágjuk kockákra a halfilét, sózzuk, borsozzuk. A felhevített olajon
pár perc alatt üvegesre pároljuk a hagymát. Adjuk hozzá a répákat, hintsük meg
egy kevés ételízesítővel, pirítsuk 2-3 percet, és öntsük fel 1-1,5 liter hideg
vízzel.
2.A burgonyát főzzük meg sós vízben, szűrjük le, és egy villával törjük
össze. Adjuk hozzá a liszt felét, dolgozzuk össze, majd apránként adagolva a
maradék lisztet, gyúrjunk puha, rugalmas tésztát belőle.
3. Közepes lángon főzzük a levest 6-8 percig, míg a zöldség megpuhul. Tépkedjünk
kis gombócokat a burgonyás tésztából, és több részletben főzzük bele a levesbe.
4. Öntsük bele a levesbe a tejszínt, és a halhúst is, főzzük pár percet.
Tipp és trükk: A burgonya fajtája és nedvességtartalma nagyban
befolyásolja, hogy mennyi lisztet vesz fel. Inkább több részletben adagoljuk,
és ha kell, még tegyünk hozzá lisztet.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban
jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése