Igazi őszi-téli leves. Bekucorodni egy fotelba, takaróba
burkolózva, a levest egy bögrébe töltve, kanalazva, míg a kandallóban ropog a
tűz. Nem titkolt szándékom, hogy megmutassam, mennyire egyszerűen lehet egy tál
levest vagy egy könnyebb vacsorát készíteni. Itt ez a tartalmas leves, amit a
különböző sajtokkal és burgonya fajtákkal jól lehet variálni.
Elkészítési idő: 30-35 perc,
60-70 dkg burgonya
4-5 dl zsíros tej (min. 2,8%-s)
15-20 dkg félkemény reszelt sajt (Edami, Gouda)
2-3 evőkanál tejföl
1 kisebb fej (fehér) hagyma
1-2 evőkanál olaj vagy zsír
2-3 teáskanál ételízesítő (sómentes)
só, a tálaláshoz reszelt sajt
1. Vágjuk a hagymát apróra, a burgonyát kis kockákra. Kevés zsíron
pároljuk a hagymát üvegesre, sózzuk meg, és adjuk hozzá a burgonyát. Pároljuk
pár percet, hintsük meg az ételízesítővel, keverjük össze, majd engedjük fel
egy liter hideg vízzel. Forraljuk fel, keverjük bele a tejet és 15-20 percig
főzzük.
2. Adjuk hozzá a tejfölt és egy bot mixerrel dolgozzuk krémesre. Keverjük
bele a reszelt sajtot főzzük még 3-4 percet. Tálaláskor tegyünk a tetejére reszelt
sajtot és adjunk hozzá ropogós leveles falatkát.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban
jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése