Igazi téli leves, egy sajnos méltatlanul félre sodort alapanyagból, a
feles zöldborsóból. Valamiért a sárgaborsó lett a menzák „kegyeltje” vagy réme?
A túlsűrített főzelékek, vagy az irgalmatlanul sós, füstölt hússal főzött levesek.
De ez más, nagyon más. Sütőben sütött leves, vagy egytál étel? Tartalmas, sűrű,
és ízletes.
Elkészítési idő: 135-140 perc, sütőben is használható edényben
25 dkg szárított feles zöldborsó
15-20 dkg zöldborsó (lehet mirelit is)
10-15 dkg füstölt császárszalonna
10-15 dkg füstölt szalonna
1 kisebb fej fehér hagyma
1-2 teáskanálnyi sómentes ételízesítő
só, zsír/olaj
1. Kevés zsíron pirítsuk meg a hagymát, és a kockákra vágott szalonnát.
Keverjük bele a száraz feles borsót, sózzuk (mértékkel a füstölt hús is sós),
hintsük meg az ételízesítővel, pirítsuk pár percet, majd öntsük fel 1,2-1,5
liter hideg vízzel. Forraljuk fel, majd tegyük lefedve, előmelegített sütőbe,
130 fokra.
2. Süssük 90 percet, vegyük ki, keverjük össze, majd adjuk hozzá a
zöldborsót. Ha túl sűrű lenne, adjunk még hozzá vizet. Tegyük vissza még 25-30
percre.
Tipp és trükk: a főzési idő és a leves állaga nagyban függ a borsótól,
mindig figyeljünk rá, és korrigáljuk. Tartalmas étel, ha sűrűbbre hagyjuk, akár
egytál étel is lehet.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban
jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése