Nagyon szeretem az olajos halat, és tudom, hogy az igazi a kisméretű
sprotniból vagy heringből az igazi. De valljuk meg, hogy annak a kilós tételben
való megpucolása elég komoly kihívás. Időben is és kézügyességben is. Érdemes
kipróbálni egy tömör húsú halfilével is. Kevesebb főzési idő, és igen, megkóstoltatható
olyanokkal, akik mereven elzárkóznak a szálkás, egész halaktól. Kedvelt
alapanyagunk az afrikai harcsa, ami már elérhető mindenhol, könnyű vele
dolgozni.
Elkészítési idő: 50-55 perc
1 kg (afrikai) harcsafilé
2-3 dl növényi olaj
1 citrom héja és leve
3-4 babérlevél
1-2 teáskanálnyi só
színes bors, kapor
1. A halat mossuk meg, töröljük szárazra, és vékonyan sózzuk meg.
Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a borsot, a kaprot, a borsot, és a citrom
héját.
2. Csavarjuk rá a citrom levét, öntsük fel annyi olajjal, hogy ellepje
és adjunk hozzá 1-2 dl vizet is. Kis lángon, lefedve, 25-30 percet főzzük.
Hagyjuk langyosra hűlni, kanalazzuk üvegekbe, zárjuk le, és hagyjuk kihűlni.
Hűtőben, lezárva 4-5 napig tárolhatjuk.
Tipp és trükk: készíthetjük pontyfiléből és kemény húsú tengeri halból
is. Adhatjuk ünnepi alkalmakkor kis tálakba porciózva, citrom gerezddel,
kenyérrel, hideg előételként.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban
jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése