Megidézhetjük a késő tavaszi, nyári estéket ezzel az étellel. A szőlő.
Emlékszem, a papáéknál, a kispincében, egy rúdon felaggatva még karácsonykor is
ott lógtak a szőlőfürtök. Kicsit töppedten, de hihetetlen zamatosan. Ma már a
multik, és a világkereskedelem segítségével, mindig van a zöldséges részlegeken
szőlő. Igaz nem töppedt, inkább felpumpált, annyira nem is ízletes, de legalább
van. Kell elrakni, hogy legyen. Olyan. És kellene csinálni szalmabort is. A
padláson volt egy rész, vastagon leterítve szalmával, és azon elrakva a szép
tömör fürtök, utóérésre. Nem sok volt, csak pár liternyi, de készült. Savasabb
erősebb volt, mint az asztali társai, de édes volt és tartalmas, ahogy hívták,
sumák. Nem jelezte fogyasztás közben az erejét, de amint felálltál és kiléptél
a melegre, azonnal ütött.
Elkészítési idő: 55-60 perc,
6-8 szelet sertés tarja
4-5 evőkanál mustár
2-3 evőkanál vörösborecet
2-3 teáskanálnyi sült hús fűszerkeverék
só, bors,
kevés olaj a sütéshez
Saláta:
egy kisebb fej jégsaláta csíkokra vágva
egy kisebb fej alma, kockákra vágva
10-15 dkg félkemény sajt, kockákra vágva
10-15 dkg szőlő
1-2 evőkanálnyi olívaolaj
2-3 teáskanálnyi almaecet
1. Keverjük össze a fűszert a mustárral, sóval, borssal és a vörösbor
ecettel. Kenjük be a tarja szeleteket mindkét oldalon. Melegítsünk olajat, és
oldalanként 6-8 perc alatt süssük meg a húst.
2. Keverjük össze az almaecetet az olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk
meg. Tegyük egy tálba a saláta csíkokat, az almát és a sajtot. A szőlőszemeket,
ha kell, vágjuk félbe, majd az öntettel együtt keverjük a salátába. Tálaláskor
halmozzunk a hús alá és mellé a salátából.
Tipp és trükk: a sütési idő nagyban függ a hússzelet vastagságától, érdemes
sütés közben figyelni, és ha kell, előbb kivenni, hogy ne száradjon ki.
Jó étvágyat hozzá!
Max
A recept nyomtatott változata a Kedvenc Gasztro rejtvény magazinban
jelent meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése