2010. október 15., péntek

Egy-két-három és KÉS!

Megsütjük az év mézeskalács könyvét:



Biztosan volt már úgy, hogy mézeskalácsot szeretett volna sütni, de nem volt egy kézzelfogható, bevált receptje, vagy éppenséggel az apró trükkök hiánya miatt fulladt kudarcba a sütés? Ennek hamarosan vége, mert a KÉS csapata az október 23-ai maratoni mézeskalácssütésen egy egész könyvnyi receptet fog elkészíteni, ami nem hiányozhat senki receptes repertoárjából sem!


Nem kisebb cél érdekében tesszük ezt, mint hogy segítsünk azoknak a családoknak, ahol kisgyermekek tartósan nem jutnak meleg élelemhez. Könyvünkkel a Gyermekétkeztetési Alapítvány Mindenki Ebédel Programjának kisgyerekeit szeretnénk támogatni.




SEGÍTSEN, ÉS VIGYE A KÖNYVET!

2010. november 1. és 30. között azok a személyek, vállalkozások, aki a GYEA Mindenki Ebédel programjának minimum 1000 forintot átutalnak, és az átutaláson feltüntetik az e-mail címüket, megküldjük a Mézes Mikulás című mézeskalács könyvet. Nagyobb értékű felajánlásokkal még több gyermeken tudunk együttesen segíteni!




Max

2010. október 14., csütörtök

Paprikás csirke Chef Kalla módra

Van az úgy, hogy egy étel vonzza az embert. Lépten-nyomon összefut vele. Hallottam róla, aztán olvastam Ízbolygónál, utána mesélt róla Jancsibá, később egy tv műsorban is láttam, mikor Chef Kalla Kálmán  elkészítette. Azt gondolom, hogy ennyi ajánló levél bőven elég egy étel elkészítéséhez. Ez egy régi recept újragondolva, kicsit követve a konyha technológia fejlődéseket. És itt álljunk meg egy pillanatra. A paprika és gulyáskrém kérdése. Találkoztam rosszalló fejcsóválásokkal, hogy ilyen krémek, hogy kerülhetnek bele ebbe a komoly receptbe. Próbáljunk a belénk rögzült dolgoktól egy kicsit tovább lépni. Paprika és gulyáskrémet nem csak abban a megszokott tubusban lehet beszerezni, hanem létezik alternatíva. én ehhez most, egy a piacon, kedves Nénitől vásárolt, házi paprika krémmel oldottam meg.

Köretként tojásos galuskát tálaltunk hozzá. És hogy milyen volt? Hangos tetszést aratott. Többen is kóstolták, és bátran állíthatom, érdemes kipróbálni!

Köszönjük Chef Kalla!


Hozzávalók 4 személyre:

- 2 egész, csontos csirke mell
- 3-3 ek paprika krém és gulyáskrém
- 4-5 ek olíva/szőlőmag olaj
- 50 dkg csirke/libanyak
- 30 dkg csirkeszárny
- 2 szép fej vöröshagyma
- 1-1 tv paprika és paradicsom
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- só, bors
- 2-2 dl tejföl és főző tejszín
- 4 ek kukorica keményítő





A melleket kicsontozom, megformázom és a paprika krém, gulyáskrém és olaj keverékével alaposan bekenem, és hideg helyre teszem pihenni egy éjszakát. A hagymát apróra vágom és egy kis zsiradékon (1 ek kacsazsír) üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, hozzá adom a pirospaprikát és alaposan átforgatom. Hozzáadom a nyakat, a szárnyat és mell csontokat. Felöntöm annyi vízzel amennyi jó 3 centire ellepi. Beleteszem a tv paprikát és a paradicsomot, megsózom és borsozom. Felforralom, majd gyenge lángon főzöm 1-1,5 órát. Leszűröm, kihűtöm és elteszem pihenni éjszakára.

Másnap a levet felforralom, és a tejföl, tejszín é s keményítő keverékével besűrítem. A melleket egy sütőtálba teszem, és előmelegített sütőben, 160 C-on, 20-25 perc alatt megsütöm.

Tálalása: alulra tegyünk a mártásból, erre tojásos galuskát arra pedig a szeletekre vágott csirke melleket.

Tipp&trükk: a mártáshoz használt, csontos húsokról szedjük le a húst, apróra darálva, ezzel a mártással palacsintába töltve, isteni hortobágyi húsos palacsintát készíthetünk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. október 12., kedd

Őszibarack krémleves

Őszibarack krémleves, light befőttből és mézzel. Sűrítéshez keményítőt használtam és egy kevéske vaníliás pudingport. Krémes, de karakteres, igazi krémleves ami visszaadja a gyümölcsöt.


Hozzávalók 4 főre:

- 1 doboz, 820 g-os enyhén cukrozott őszibarack befőtt
- 3-4 ek méz
- pár csepp vanília kivonat vagy vaníliás cukor
- egy narancs reszelt héja
- 1 kk karácsonyi fűszerkeverék
- 4 ek kukorica keményítő
- 2-2,5 dl főzőtejszín
- 1-2 ek vaj- és olaj keveréke (ne olívával, mert az túl aromás)
- 1 csipet (zöld citromos) só



A barackokat alaposan, de a levet felfogva lecsepegtetjük, és felkockázzuk. A mézet karamellizáljuk kevéske vaj és olaj keverékén. Ebbe forgassuk bele a gyümölcs kockákat és egy kicsit pirítsuk meg. Fűszerezzük, sózzuk és a félretett lével felöntjük. Lassú tűzön 5-7 percet főzzük.


A keményítőt kikeverjük a tejszínnel, és a leveshez adjuk. Egy merülő mixerrel pépesítjük, kóstoljuk és hagyjuk hogy a keményítő pár pillanat alatt elvégezze dolgát. Itt állíthatjuk be a sűrűséget, ne legyen folyós, de ne is kössön bele az edénybe. Hűtsük ki alaposan, majd egy kis habsipkával megkoronázva tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. október 10., vasárnap

Kornspitz

Magas rost tartalommal, mézzel és értékes magokkal készült péksütemény. Ropogós külső alatt puha bélzet.  Az eredetit 1984-től gyártják, és nagyon közkedvelt a világon. Titka a magas ásványi anyag, vitamin és nyomelem tartalom. 
Ebből a tésztából készíthetünk zsemlét, kiflit vagy kenyeret is.


 Hozzávalók 12 db-hoz:

- 2 dkg méz
- 2dkg olíva/szőlőmag olaj
- 2,5 dkg élesztő
- 12 dkg tejsavó (ha nincs tejsavónk, akkor ez is lehet víz)
- 25,5 dkg víz
- 10 dkg rétes liszt
- 28 dkg világos rozsliszt
- 28 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 0,5 dkg búzasikér
- 2 dkg só

Magok a tésztába és a külsejére: 

- 2-2 ek tökmag, dió, napraforgómag, szezámmag és lenmag keveréke, késes aprítóban összevágva



Lágy tésztát dagasztunk és amikor kezd a tészta összeállni, akkor dolgozzuk bele a magkeverék felét is. Lisztezett tálban letakarva kelesszük 1 órát.
Dolgozzuk át a tésztát, osszuk 12 egyforma részre. Egyenként formázzunk belőle tömör hengereket, majd a nyújtólapot szórjuk meg a magkeverékkel, és abba forgassuk meg, úgy hogy jól belenyomkodjuk.



Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, vágjuk be a tetejét egy éles késsel, spricceljük meg vízzel, és kelesszük 15-20 percet.
Előmelegített sütőben, 200 C-on, időnként megspriccelve (2-3-4 alkalommal) sütés közben, süssük szép ropogósra. mikor kivesszük a sütőből, akkor is spricceljük meg, és úgy hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. október 8., péntek

Ma!


Barátaimtól kaptam, és nagyon büszke vagyok rá. Készítette Varga Viktor ("Lehet zöld az ég.." előadója) apukája.


Megkóstoltuk: Varga, Csabagyöngye 2010

Már az üzletek polcain az első üveg 2010-es borok.
Egy friss újbor, kicsit még pezseg, de nagyon zamatos és gyümölcsös.

Az újbor

A kierjedt bor a következő szüretig újbornak számít. A borászok általában az olyan borokat nevezik újbornak, melyekben még nem dominálnak az érlelési illatok és ízek. Az újbor az erjesztés után "nulla érleléssel" egyből a palackba kerül. Azonban idővel a palackban is kialakulnak érlelési jegyek, ezért általában a következő év húsvétjáig nevezhetjük az előző évben szüretelt szőlőből készült borokat újboroknak.

Infó innen, köszönjük!


Nézzük mit is nyilatkozik Varga Péter a borról:


Az év első bora!

Nekünk bortermelőknek, mindig különleges esemény a frissen kierjedt újborok kóstolása, ezt az élményt próbáljuk most megosztani Önnel. A Csabagyöngye úgynevezett nulla érlelésű bor, az erjedést követően ugyanis néhány napon belül palackozásra kerül. Így próbáljuk megörökíteni a bor megszületését követő pillanatot, megőrizni az eredeti szőlőízeket, illatokat. A halványzöld színű, szőlővirág illatú, enyhén muskotályos ízű primőrbor gyümölcsös jellegét tovább erősíti az erjedésből visszamaradt szénsav. A Csabagyöngye Európa legkorábban érő szőlője, így nekünk magyaroknak adatott meg a lehetőség, hogy megalkossuk az „Év első borát”. Szeptember első dekádjában már palackozzuk, így vásárlóink még a szüret igazi beindulása előtt megkóstolhatják.
Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 14 Co
Alkoholtartalom: 10,5 %
Kiszerelés: 0,75 L

Egy biztos, nyugodtan ajánlom azoknak, akik szeretik a friss, gyümölcsös ízeket, könnyű borokat, és valami újra vágynak. Nekünk nagyon ízlett. Én itt vettem.

Egészségünkre!

Max

2010. október 6., szerda

Kenyér chips

Nagyon szeretjük a kenyér chipset, de az ára, ha egy beszélgetős délutánhoz, estéhez be kell szerezni, az kisebb vagyon. Gondoltam ezt én is meg tudom csinálni. Sikerült is, fehér kenyér tésztából, de fotózásra nem jutott belőle. Többször készült, de valahogy nem volt egy tartós termék. Arra gondoltam, meg lehetne ezt csinálni rozsos tésztával is, és ízesítve is. Lehetne egy kis provanszi, hagymás-sós és mexikói. Sikerült is, és elsőre jó lett a rozsos tészta. Természetesen ugyan így készülhet fehér kenyér tésztából.



Hozzávalók, 6 db kb. 35-40 cm-es rúdhoz:

- 1 dkg olaj
- 1 dkg cukor/méz
- 1,5 dkg friss élesztő
- 19 dkg langyos víz
- 5 dkg rétes liszt (ha nincs, akkor sima liszt)
- 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 18 dkg sima liszt
- 1 mk sikér (elhagyható)
- 1 dkg só



Lágy tésztát dagasztunk, és lisztezett tálban, letakarva hagyjuk kelni 35-40 percet. Átdolgozzuk a tésztát, és hat részre osztjuk. Egyenként vékony ovális alakúra nyújtjuk. Ha szeretnénk ízesíteni, ekkor szórjuk meg halványan a választott ízzel. Szorosan tekerjük fel a hosszanti oldalán, és még jól sodorjuk meg a nyújtólapon, mintha gyurma kígyót csinálnánk.
Rakjuk a sodrott csíkokat egy sütőlapra, és letakarva, langyos helyen kelesszük 40-45 percet. Melegítsük közben elő a sütőt, és 180 C-on süssük szép pirosra. Tegyük rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Éles késsel szeljük fel a kívánt vastagságú szeletekre, és fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire.



Magas hőfokon pirítsuk meg mindkét oldalát. Ha szeretnénk, ekkor ízesített olajjal megspriccelhetjük.



Fogyaszthatjuk mártogatósokhoz, chips helyett vagy olyan éhségűzőnek is. Remek kísérő lehet egy tányér krémleveshez.

Jó étvágyat hozzá!

Max

2010. október 4., hétfő

Vendégségben Rita konyhájában

Vendégségben jártam a Ritakonyhája.hu-n. De nem ám amolyan virtuális túrán, mint a receptkeresők teszik nap mint nap, hanem igaziból. Hadarik Rita, a Ritakonyhaja.hu és a Főzőtanfolyam.com szerkesztője látott vendégül bennünket a saját konyhájában. Sok-sok beszélgetés, véleménycsere és egyeztetés a közös projektünkről. Volt házi homoktövis szörp és mediterrán zöldséges ragu focacciával(fokaccsával).


Rita és Rita konyhája


Rita és Max a konyhában


Persze nem bírtam magammal, és belekavartam a lábosba


Eszmecsere a friss zöld-fűszerekről, persze a fakanál a kezemben


A mediterrán zöldséges sertésragu mellette a házi, frissen kisült focaccia

Köszönjük szépen a vendéglátást, tartalmas délután volt. Azt megállapítottuk hogy ezt meg kell ismételnünk. Készül egy közös projektünk, ahol ismét közösen fogunk főzni, de erről majd később beszámolunk..

Max

2010. október 3., vasárnap

Programajánló: 2010 október, nyugat-balatoni régió

 Programok nyugat-balaton-ról, október hóra:

Októberben Gömbös Katalin nemezkészítő népi iparművész kiállítása
Gyenesdiás Községháza

Október 1.
Keszthelyi Kórusok Hangversenye
Keszthely Balaton Színház

Október 5.
Határokon átívelő kulturális híd - kiállítás
Vonyarcvashegy Művelődési Ház és Könyvtár

Október 9.
,,Családi Döngicsélő”
Keszthely G. K. Műv. Központ

Október 14-16.
8. Keszthelyi Táncpanoráma
Keszthely Balaton Színház

Október 20.
Filmklub
Keszthely Balaton Színház

Október 22-24.
Ünnepi filmhét
Keszthely Balaton Színház

Október 25-29.
Őszi Szünidei Matiné
Keszthely Balaton Színház

Október 28.
Tök-jó Nap
Keszthely G. K. Műv.Központ

További információk itt:


Tourinform Keszthely

E-mail: keszthely@tourinform.hu

www.keszthely.hu

Tourinform Hévíz

E-mail: heviz@tourinform.hu

www.hevizmarketing.hu

Tourinform Vonyarcvashegy

E-mail: info@vonyarcvashegy.hu

www.vonyarcvashegy.info.hu

Tourinform Gyenesdiás

E-mail: gyenesdias@tourinform.hu

www.gyenesdias.info.hu

Infopont Balatongyörök

E-mail: info@balatongyorok.hu

www.balatongyorok.hu

2010. október 2., szombat

Három (3)

Óvódás sorba léphet a Max konyhája.

3.

Ma lett 3 éves a blog, ha az előzményeket nem számoljuk.
Illene számvetést tenni az elmúlt három évről. Bolond ember az ki a múltat kutatja. Voltak szép pillanatok, de voltak árnyékosabb részek is. Kötődtek nagyszerű barátságok, kapcsolatok, megismertem sok-sok érdekes és híres embert is.

Csinálhatnék egy gyors statisztikát. Több számláló méri a látogatottságot, de egyik sem a kezdetektől fogva, így nem adna korrekt számot. Így ez is elmarad.

Lesz helyette inkább egy kis előretekintés.
Élménydús héten vagyunk túl, ez nagy befolyással lesz a Max konyhája további életére.


Hol máshol beszélgethetnénk, mint egy tűzhely?


Látogatást tettünk a Rita konyhájában, egy kellemes ebédet és pár órát eltöltve.
Tegnap vacsoráztunk egy nagyon jó kis vidéki étteremben, ami nagyon finom ételekről szólt. Ezekről szeretnék majd egy kis élménybeszámolót írni. Lassan elkezdjük a költözést, indul a maxkonyhaja.eu oldal. ezzel párhuzamosan több fejlesztés is történni fog, remélem ezzel a kedves Olvasók is elégedettek lesznek.

Ezek mind kicsit a blog és a szülinapja része volt, és nagyon kellemes emlékek.

Max

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin