2008. november 25., kedd

Kacatok, avagy új szerzemények a konyhában (update)

Közeledvén karácsony, meg a nemrégen megtartott szülinapom adott lehetőséget arra hogy, bővüljön a kiegészítők köre.
Annak idején a Kotányi almásrétes fűszerkeveréket használtam, de valamiért kivették a szortimentből, pedig nagyon jó kis összeállítás volt. De most a PennyMarket-nél akadtam rá erre a két finomságra. Remélem megtalálom a hiányzó ízhatást, mert abban az volt a jó, hogy benne volt minden amit szeretett az alma (és mi).

(Update)Mi van benne?

almás, 50 gr!: cukor, őrölt fahéj, szárított reszelt citromhéj, só, kristályvannillin, őrölt kardamom mag

mézes, 14 gr: őrölt: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, koriander mag, ánizs, édeskömény, kardamom mag, szegfűbors, gyömbér.
21 cm-es penge hossz, kézre álló kidolgozás, 5*-os minősítés, német minőség.Ez a gyönyőrűség pedig a Spar pontgyüjtő akciójának gyöngyszeme. Igaz drága volt, nem a 4 e huf-os vételára, hanem a hozzá szükséges 80 pont begyüjtése. Ezer forintonként adnak egyet, de szerencsére az ismerősök és rokonok besegítettek a gyüjtésbe, és sikerült megvenni. Van pár késünk, de ez valami csoda. Istenem milyen lehet egy Global???? Na mindegy maradunk a valóságnál, és gyüjtögetést kezdtünk a Santoku verziójáért (szintén 80 pont és 4 e huf, az akció 2009.03.01.-ig tart addig biztos meglesz az is)

Update: nem értem a számolási módot, két féle verzió van,

1.: 80 pont, tehát 80.000 huf-ért kell vásárolni, és akkor 4.000 huf

2.: 25 pont, tehát 25.000 huf vásárlás pontja és 7.000 huf a kés. 

Most mi van? Ez aztán az inspiráció, vásárolj 55.000 huf-ért plusszba, és nyersz 3.000 huf-ot:-)!!!!
Ezt a szépséget pedig a Sogoroméktól kaptam a szülinapomra. Bár nem olyan kitűnő mint a kedves Kollégám által dicsőített csúscreszelő,de azért ez sem kutya.
Fackelmann minőség, savval maratott fogak. Kipróbáltam már narancs és citromhéjon, fokhagymán és parmezánon is. Tapasztalat annyi hogy létezik egy szélesebb változat is, az még jobb, legközelebb ez lesz a célpont. Lelőhelye szintén Ispar, de valami mókás ötlettől vezérelve a zöldség osztály sarkában bújkál a polcon.

18 megjegyzés:

Mindennapi Manna írta...

Max, akkor mi most egy nyelvet beszélünk kés-ügyben:) Nagyon élvezem, hogy VÁG.

Névtelen írta...

Szia Max!
Nekem még megvan az említett két fajta fűszerkeverék eredeti zacskója és idemásolom, hogy milyen fűszert tartalmaznak:
Almásrétes: fahéj, kristálycukor,citrompor,szegfűszeg,és gyömbér.
Mézes:fahéj,szerecsendió,koriander,szegfűszeg,szegfűbors,édeskömény,gyömbér,ánizs,bors,csillagánizs és kardamom.
Remélem tudtam segíteni. üdv. Dóri

Névtelen írta...

úgylátom a mézesnél, lehagyott a rendszer fűszereket,
....szegfűbors,édeskömény,gyömbér,ánizs,
bors,csillagánizs és kardamom.

Max írta...

Dóri: beírtam ebben mi található.

Manna: igazad van ez VÁG, már csak az élezést kell megoldani. Kell egy jó késes:-)

Névtelen írta...

Én is erre a késre hajtok. De nekem most jó lesz 25 pontnál 7 ezerért is, mert soha nem tudnék összeszedni 80-at. Illetve 2 szer 25-ért, mert a japán késre is vágyok. De milyen jó, hogy megerősítetted, hogy tényleg jó.

Max írta...

Dalit! Szerintem nagyon megéri, én is a 7 e huf-os verziót gondoltam, de sikerült összeszedni a hiányzót.

Mondjuk a számolást nem értem, de beírom mert ezt elfeledtem.

Bombadil Toma írta...

gratula a késhez!:)
nekem is összegyült már a nyolcvan pont:))) én egy santokut veszek rajta, mert már van egy kiváló szakácskésem. szemezek még egy-két késsel a választékból.
én sokat kunyeráltam a pénztá
rosoktól is, mindig jópár darabbal többet adtak, mint amennyi jár (sokan nem kérik, így nincs minuszban):)))de így is sokat kellet vásárolnom ott, többek között, fél évre előre bevásároltam kutyakajából...

viszon nagyon fontos egy jó minőségű fenőacél ezekhet a késekhez. ha nincs, ajánlom a francia fishert, abból is az ovális keresztmeccetűt, 6-8 ezerért lehet venni a viktorinoxos késesknél.
itt írtam róla
http://tomakonyha.blogspot.com/2008/03/konyhai-beruhzs-ksek.html

Bombadil Toma írta...

jav: kereszetmetszetűt :))

Mindennapi Manna írta...

Németrszágban kiokosítottak fenés ügyben is. Azaz, szintentartáshoz, otthonra tökéletesen megfelel az a fenő(acél?), amit a Sparban is árulnak most, szintén pontokért. A kések társa. Három-négyévenete pedig fel kell keresni a jó késest. (Fodrászoknál lehet érdeklődni, hol fenetik az ollójukat.)

Max írta...

Köszönöm, akkor megnézem a fenőacélt, bár van már kettő:-)

Mindennapi Manna írta...

Ha már van, ne vegyél egy harmadikat. Szerintem ez nem márkafüggő... Csak azért írtam a Spart, hogy beazonosítsam a milyenségét:)

Névtelen írta...

Gratulálok! :-))
A spar akciós santoku kést, ha tehetitek nézzétek meg, vegyétek kézbe mielőtt megveszitek. Nekem picit csalódás volt. Sokkal könnyebb a chef-késnél, a pengéje pedig messze nem borotvaéles. A chef-késem már több éves, én ezzel fenem házilag, nagyon bevált, érdemes rá beruházni. (http://www.kapesni-noze.cz/inshop/pictures/store/09hs002.jpg) Késes/köszörűs nagyon sokat elvesz a penge szélességéből.
Szép napot:
Ági

Max írta...

Kedves Ági!

Jól néz ki a szerkezet, ez ft-ra váltva mennyibe kerül, és esetleg magyarországon lehet valahol venni?

Köszi: max

Max írta...

Közben megtaláltam itthol is:

http://extrametal.hu/vulkanus-m-6.html

Garffyka írta...

Én is szemeztem a késekkel, jelenleg egy igazán jól vágó késem van otthon, de a 25 és 80 pont, mire elérnénk, bőven vége az akciónak :-( így azt hiszem a meglévő pontokból beváltunk 10-et gyerek étkészletre :-)
Max, édesapán picit nedves cserépen, jól lemosott virágcserép, szokta fenni a késeket, szuperül és sokat tart.

Névtelen írta...

Szia Max!
Én is azt vallom, hohy kb. 3-4 db. jó minőségű késsel mindent el lehet végezni. Nekem is volt néhány késcsomagom, ami használat nélkül landolt a kukában. Van néhány késkészletem még mindég elcsomagolva. Van néhány a konyhában is, mert megszoktam őket. De, amit használok, az négy db. Wüsthof márkájú kés, solingen acéllal. Harminc évvel ezelőtt a hentes ismerőseimnek Solingen és Dick késeik voltak. A késeket az uch....ban vettem és oda is viszem köszörülni. Nagyon elégedett vagyok velük, mert vigyáznak a késekre. Ennek lassan már négy éve. Üdv. Klári

Névtelen írta...

Szia Max! Ha már a Spar-promónál tartunk, köszi a Zwack Maximilien-tippet, ma beszereztem karácsonyra egy üveggel. Mostmár csak ki kell bírnom, hogy ne bontsam fel hamarabb...:))

Max írta...

KicsiVú: nagyon szívesen, és remélem majd referálsz az ízéről:-)
bár nem igazán hallottam a lelkendező tömegeket hogy áradoznának a Maximilianról, remélem az íze finom lesz.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin