Nagyon örültem ennek a
VKF! kiírásnak, hiszen imádom a leveseket.
Cserke jól választott, hiszen ez elég széles terep a kisérletező Bloggereknek. készültem nagyon, de ez az október úgy elsuhant mint egy madár. Tele szülinapokkal, a hosszúhétvégés szabadsággal, amit nyaralásnak hívtunk, csak úgy elrohant. Hazaérve valahogy kimaradt a VKF!, de szerencsére kedves Alkotótársam, Pannicica megkongatta a vészharangot, és készített két levest is erre az alkalomra. Így azért teljesebb a megjelenésünk, és ismételten (szerintem) nagyot alkotott, köszönöm.
Pár szó a csicsókáról:
Beltartalmi értékei:
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán,aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.
Kakukkfüves csicsókakrémleves by Pannicica:
Hozzávalók.:
3 fej közepes vöröshagyma
kb. 30 dkg csicsóka
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
só, bors, kakukkfű
A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítom a késes betétű robotgéppel, örök hála, aki kitalálta! Kevés olajon párolni-pirítani kezdem. Közben a csicsókát meghámozom, kockára vágom, hozzáadom a hagymákhoz. Picit még pirítom őket együtt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira lepje el. Puhára főzöm. Ha megpuhult, merülő mixerrel pépesítem, ízesítem sóval, borssal, szárított kakukkfűvel, és belekeverem a forró levessel hő kiegyenlített tejfölt. Jelen esetben készen vett leves gyönggyel tálaltam, de másnap is megállta a helyét pirított kenyérkockával.
Nagyon finom, könnyű, és egészséges levest készített, köszönöm.
2 megjegyzés:
Csicsókát tudtommal még nem ettem, nem is főztem, de ezt a levest kipróbálom.
very good!
Megjegyzés küldése