Paella (páéjja), spanyol egytál étel, az eredetit friss tengeri finomságokkal készítik, de a friss hozzávalók beszerzése bonyolult, ez egy magyaros átirata lett. Ami szükséges hozzá, az legalább 5-6 féle alapanyag, ebből lehetőleg 3-4 hús legyen. Bármilyen összeillő dolgokkal készíthetjük, az nagyon fontos, hogy a puhulási sorrendet előre határozzuk meg. Először mindig azok kerüljenek bele, aminek a legtöbb főzési idő kell, és innen menjünk visszafele a legkevesebb időt igénylőig.
Hozzávalók (kb. 6 főre):
10 dkg füstölt szalonna
2 EK (liba) zsír
1 fej (lila) hagyma
3-4 gerezd duci fokhagyma
2 ek mediterrán sült paradicsom
40 dkg rizs
10 dkg lecsó kolbász
10 dkg pápai páros (debreceni)
10 dkg sonkás páros
10 dkg húsos császár szalonna
2 db tv paprika
2 db paradicsom
2 kis cukkini
Só, bors, petrezselyem zöldje
És ami fontos: egy nagyméretű, lefedhető, magas peremes serpenyő (vagy nagy lábos)
Közben a cukkinit és a húsokat felkockázom. A cukkinit bele rakom, átkeverem, és ismét párolom pár percet.
Még egy ellenőrző kóstolás, ha kell, korrigáljunk, ha jó, akkor tálaljunk.
Elkészítési ideje kb. 35-40 perc, de sok múlik a rizs minőségén, és a húsok víztartalmán is. Mindenképpen kóstoljunk, inkább többször, és ha kell, pótoljunk folyadékot, a végeredmény meg fogja hálálni.
3 megjegyzés:
JOl nez ki, bar meg kell jegyezzem, tudomasom szerint a paellat, nem csak tengeri herkentyukkel keszitik, hanem gyakorlatilag mindennel (kolbasz, szalonna, fustolt hus, zoldsegek, meg ami meg van otthon).
Legalabbis spanyol ismeroseim elmondas szerint...
Mondjuk reszemrol szivesen fogadnek egy nagy adagot fenypostaval...:)
H.
Horasz!
Igen én is úgy tudtam, de aztán utána olvasgattam, és nem volt egyértelmű, ezért írtam a biztonság kedvért:-)
Ja és sajna elfogyott:-))
Max, ez iszonyú jól néz ki! A serpenyőt is kitöröltétek? esetleg ha megyek egy kis kenyérrel "mosogatni"? :-)
Barcelonában ettem tengeri herkentyűset és kolbászosat is.
Megjegyzés küldése