Napok óta keresek kekszet. Kekszet ennék, de készítenék is. Inspirációként annyit hogy van egy adag házi készítésű cukrozott narancs és citrom héjam. Ennek mindenképpen szerepelnie kell benne. Tehát a cél valami karácsonyi iheletésű keksz. Halványan derengett egy post, ahol Pierre Hermé sablé viennois-ét méltatták mindenféle verzióban. Megtaláltam és sikerült átdolgoznom.
Alap tészta (kb 50 drabhoz):
3 db M-es tojás fehérjéje
30 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor(a szárított citromhéjhoz használt cukrot zúztam meg mozsárban)
1 csipet só
Ízesítés:
5-6 dkg szárított citrushéj apróra zúzva a mozsárban
2 ml citrom kivonat/aroma
Késes aprítóban gyors fordulatszámon a vajat a tojásfehérjével és a porcukorral kihabosítom, bele a citrus törmelék és a kivonat. Pár pillanat alatt átkeverem majd bele adagolom a szitált lisztet. Krémes masszává keverem, és dupla folpackra terítem. Megformázom a rudat, szorosra tekerem a fóliát, és egy éjszakára a hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 180 c-ra. Kiveszem a rudat a hűtőből, vágok belőle egy akkora darabot amit felvágok sütni, a többit vissza a hidegre. Felvágom egy centi széles korongokra, sütőpapírra teszem, és szép pirosra sütöm (ez kb 14-16 perc).
Rácson hagyom kihűlni. És hogy milyen volt a fogadtatás? mikor csinálod a következőt???
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése