2008. november 23., vasárnap

Sablés au citron

Napok óta keresek kekszet. Kekszet ennék, de készítenék is. Inspirációként annyit hogy van egy adag házi készítésű cukrozott narancs és citrom héjam. Ennek mindenképpen szerepelnie kell benne. Tehát a cél valami karácsonyi iheletésű keksz. Halványan derengett egy post, ahol Pierre Hermé  sablé viennois-ét méltatták mindenféle verzióban. Megtaláltam és sikerült átdolgoznom.



Alap tészta (kb 50 drabhoz):

3 db M-es tojás fehérjéje

30 dkg liszt

25 dkg vaj

15 dkg porcukor(a szárított citromhéjhoz használt cukrot zúztam meg mozsárban)

1 csipet só

Ízesítés:

5-6 dkg szárított citrushéj apróra zúzva a mozsárban

2 ml citrom kivonat/aroma


Késes aprítóban gyors fordulatszámon a vajat a tojásfehérjével és a porcukorral kihabosítom, bele a citrus törmelék és a kivonat. Pár pillanat alatt átkeverem majd bele adagolom a szitált lisztet. Krémes masszává keverem, és dupla folpackra terítem. Megformázom a rudat, szorosra tekerem a fóliát, és egy éjszakára a hűtőbe teszem.


A sütőt előmelegítem 180 c-ra. Kiveszem a rudat a hűtőből, vágok belőle egy akkora darabot amit felvágok sütni, a többit vissza a hidegre. Felvágom egy centi széles korongokra, sütőpapírra teszem, és szép pirosra sütöm (ez kb 14-16 perc).


Rácson hagyom kihűlni. És hogy milyen volt a fogadtatás? mikor csinálod a következőt???

Köszönet KicsiVú-nak, Ízbolygó-nak, Pierre Hermének és a többieknek (lásd KicsiVú postját)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin