Taddamm, taddaaam: Hölgyeim és Uraim a Zsemle!
Megérdemli a kiemelést, mert régóta sütök már péksüteményket, de ennyire finom még csak most sikeredett. Hála az öregtésztás kovásznak. Amióta felfedeztem, azóta csak ezzel sütök kelt tésztákat.
Pár szó az általam használt segédanyagokról. Beszélgettem a kommentekben, hogy és miért is rakok ennyi mindent a kelttésztába.
Először is nem vagyok meggyőződve arról hogy a mostani lisztek sikér és egyéb tartalma megközelítí a régi liszteket. Köszönő viszonyban sincsenek.
Teszek bele tejport, az élesztő szereti a tejcukrot, és emeli a tészta zsír tartalmát úgy hogy nincs folyadék, és nem lesz puha a tészta.
Teszek bele vajat és olajat, és rétes lisztet is. Nem tudom miért, de nagyon finom dolgok készülnek belőle.
Nem, nem próbáltam még ezek nélkül, de a szívem szakadna meg ha ki kellene dobni, vagy nem sikerülne.
Viszont nem teszek bele aszkorbnisavat(c vitamin), nem teszek bele sütőport, és más térfogatnövelőt sem.
Nem baj, így jó. És finom:-)
Zsemle (12 db 10 dkg-os):
2 dkg olaj
2 dkg vaj
2 dkg só
2 dkg cukor
375 ml víz
16 g friss élesztő
20 dkg öregtészta
10 dkg rétesliszt
2 ek zsíros tejpor (kb 3 dkg)
56 dkg sima liszt (BL55)
Érkezési sorrendben a kenyérsütő üstjébe pakolom, és tészta programon indítom. Ha kész, átdagasztom kézzel, majd leveszek belőle 20 dkg-ot, ez megy a hűtőbe öregtésztának.
A maradék tésztát 12 felé veszem, ha ezzel a recepttel készül, akkor 10 dkg-os daraboknak kell kijönnie. A markomban megformázom, gombócolom és bevágom a tetejét X alakban. Langyos helyen kelesztem kb. 40-50 percet, majd 180 c-on szép pirosra sütöm, ez 18-20 perc alatt sikerül.
5 megjegyzés:
Nagyon szép a zsömléd! Szinte az illatát is érzem... Ki fogom próbálni, azt hiszem.
Össze kell barátkoznom az öregtésztával, mese nincs! Káprázatosak!
Pannicica
Naaagyon fiiinomak voltak, és azota ilyet kell sütnöm a családnak:-)
Lehet hogy ma próbálok bagettet, de attól tartok hogy az nagyon elterül.
Örülök, hogy ráakadtam a blogodra. Nekem is van kenyérsütőm, a géppel sütütt kenyér nem igazán izlik, de még mindig jobb mint az adalékos bolti.
Kerestem nálad olyan receptet, amiben nincsen tej, tejadalék, mert a kisunokám tejfehérje érzékeny, sajnos a zsemlékbe nem tehetek ilyet, pedig szeretnék neki csinálni. Volna ötleted, hogy mivel lehetne helyettesíteni, esetleg rizstejporral? Köszönöm előre is a válaszod.
Kedves Borcsi! Nekem nincs tejmentes receptem, de van egy oldal, ahol sok ilyen receptet találsz:
http://www.ritakonyhaja.hu/
Megjegyzés küldése