Ahogy lehült az idő odakint, kívánja a nép a tartalmas, melegséget adó ételeket.
Sok családi kedvenc van, de az igazi nagybetüs KEDVENC az az enchillada (encshilláda). Ez a tex-mex étel, rengeteg verzióban szerepel nálunk, sőt már régebben egyszer postoltam is, de az akkori fotók nem igazán sikerültek jól, meg azóta csiszoltam is a receptet, ezért úgy gondoltam hogy újra felteszem lépésenként.
Elsőként a ragu készítését gépelem be, majd utána következik a tortilla tészta készítése, és a végén a betöltés illetve a készre sütés.
Jót tesz a ragunak ha egy nappal előbb elkészítjük, és összeérnek benne az ízek.
Hozzávalók 8 tekercshez (kb 6 főre):
1 kis fej vörös/fehér hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
50 dkg darált sertés/marha hús
10 dkg főtt tarja vagy füstölt sonka
1 doboz mexikói zöldség keverék
4 ek főtt kukorica
2 ek mexikói fűszerkeverék (vagy 2 cs mexikoí chillis bab alap, akkor a továbbiak nem kellenek)
1 tk fűszerpaprika
egy lehelletnyi chilli (opciós, ki mennyire szereti csípősen)
3-4 tk keményítő a besűrítéshez
Kevés zsiradékon a szalonnát kipirítom.
A hagymát üvegesre párolom, majd rá teszem a darált húst, és fehéredésig pirítom. Ha hús megpárolódott, jöhet rá a tarja, azt is lepírítom egy kicsit.
Megszórom a paprikával és a fűszerkeverékkel és fel engedem kb fél liter vízzel. (ha a chillis alapot választjuk akkor azt öntsük rá keverjük át és engedjük fel vízzel. További sűrítést már nem igényel)
A fűszerekkel és a paprikákkal összeforralom, majd bele öntöm a zöldség keveréket és a kukoricát.
Egy kis szárított fűszerpaprikát apróra vágok és rászórom, majd a kellő állagra sűrítem egy kis vízben feloldott keményítővel.
Beforralom a keményítővel, nem kell nagyon sűrűnek lennie, de ne is legyen nagyon híg. Ha kész tegyük félre érni.
Természetesen lehet frissen is készíteni, de az ízeknek jót tesz egy kis érés.
folyt. köv.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése