2008. november 2., vasárnap

VKF!XX/1: A csicsókakrémleves

Nagyon örültem ennek a VKF! kiírásnak, hiszen imádom a leveseket. Cserke jól választott, hiszen ez elég széles terep a kisérletező Bloggereknek. készültem nagyon, de ez az október úgy elsuhant mint egy madár. Tele szülinapokkal, a hosszúhétvégés szabadsággal, amit nyaralásnak hívtunk, csak úgy elrohant. Hazaérve valahogy kimaradt a VKF!, de szerencsére kedves Alkotótársam, Pannicica megkongatta a vészharangot, és készített két levest is erre az alkalomra. Így azért teljesebb a megjelenésünk, és ismételten (szerintem) nagyot alkotott, köszönöm. 

Íme az első, a csicsóka krémleves.

Pár szó a csicsókáról:

Beltartalmi értékei:

A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja a benne levő tápanyagok értékesítését, felszívódását, fokozza laktató hatását és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a káliumkalciummagnéziumfoszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–B2-vitaminniacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavkéntlizinargininhisztidincisztintriptofán,aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolinbetainszaponinquercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.

A csicsóka fontos diabetikus alapanyag lehet, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. A 20-28% szárazanyagot tartalmazó gumókban 14-16% inulin és polifruktozánok (levulózszinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasznosítja.
(forrás: wikipédia)




Kakukkfüves csicsókakrémleves by Pannicica:

 

Hozzávalók.:

3 fej közepes vöröshagyma

kb. 30 dkg csicsóka

2 gerezd fokhagyma

2 dl tejföl

só, bors, kakukkfű

A vöröshagymát és a fokhagymát finomra aprítom a késes betétű robotgéppel, örök hála, aki kitalálta! Kevés olajon párolni-pirítani kezdem. Közben a csicsókát meghámozom, kockára vágom, hozzáadom a hagymákhoz. Picit még pirítom őket együtt, majd felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 2-3 ujjnyira lepje el. Puhára főzöm. Ha megpuhult, merülő mixerrel pépesítem, ízesítem sóval, borssal, szárított kakukkfűvel, és belekeverem a forró levessel hő kiegyenlített tejfölt. Jelen esetben készen vett leves gyönggyel tálaltam, de másnap is megállta a helyét pirított kenyérkockával.

Nagyon finom, könnyű, és egészséges levest készített, köszönöm.

2 megjegyzés:

Garffyka írta...

Csicsókát tudtommal még nem ettem, nem is főztem, de ezt a levest kipróbálom.

Névtelen írta...

very good!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin