2009. május 5., kedd

Mézes-narancsos csirke

Azt nem mondhatnám hogy tradicionális ebéd nálunk a narancsos csirke, de már többször volt fellépő vendégművész.
Kicsit kiadósabb mint a narancsos kacsa, ezen több az ennivaló, viszonylag egyszerű elkészíteni, és tipikusan az a szombati ebéd, ami mellett a lakástakarítást el lehet rendezni.



Hozzávalók:

1 egész csirke

2 szép narancs 

2 ek méz

só, bors, olaj

körethez:

1 kg burgonya

3-4 szál újhagyma (1 csomó)



A csirkét alaposan mossuk meg, a belsejét is öblítsük ki rendesen. Sózzuk borsozzuk a külsejét, egy kicsit be is dörzsölhetjük. Egy narancsot alaposan tisztítsunk meg, és vágjuk fel 6 gerezdre. Ezeket tömjük bele a csirkébe, és formázzuk meg, a lábait kössük össze.
Olajozzunk ki egy mély tepsit, ebbe fektessük le a mellével lefelé a csirkét.
Előmelegített sütőben süssük 200-220 c°-on 15-20 percet.




Addig a burgonyát hámozzuk meg, és vágjuk fel vékony gerezdekre. Vegyük ki a tepsit, a csirkét fordítsuk meg, és tegyük alá a krumplit. A második narancsot csavarjuk ki, és a levével locsoljuk meg a burgonyát és a csirkét.
Tegyük vissza a sütőbe, a hőmérsékletet vegyük vissza 180-200 c°-ra, és süssük 30 percet így a csirkét.
Az újhagymát készítsük elő, vágjuk 3-4 centis darabokra. Ha letelt az idő, vegyük ki a csirkét, vegyük le egy tányérra, és a hagymát keverjük a burgonyához. Feketessük le a csirkét a köretre, megfordítva, és tegyük vissza 15 percre a sütőbe.
Keverjük ki a mézet 2 ek vízzel vagy narancslével, es ezzel kenjük be a csirkét, a maradék levet locsoljuk a köretre, és a csirkét fordítsuk vissza. Süssük még addig míg szép piros nem lesz.
Tálalás előtt 15-20 percet pihentessük, és csak utána daraboljuk szét.

Lehet hogy így hirtelen bonyolultnak tűnik, de elkészíteni egyszerű. Praktikus segítőtárs egy csipogós konyhai óra:)
A csirkét érdemes a vége felé leellenőrizni, hogy rendesen átsült a comboknál is. Ha kell, vegyük lejebb a hőmérsékletet, és süssük tovább.

5 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Jó kislány voltam. Kaphatok belőle egy szárnyat? :)))

Névtelen írta...

Hú aszta de guszta:) Teljesen megéheztem:)

Max írta...

Fruzska! Készitsd el, nagyon fini.
Gbsz: ha jó kislány voltál, akkor küldök fénypost!!!!

trinity írta...

Max,
ez nagyon finom lehet!!!!Én jobban szeretem, mint a kacsát!

Max írta...

Lily: próba cseresznye vagyis csirke???

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin