Régóta szemezek a dán vajas tészta receptjével, de az a verzió, ami nekünk megvan, az egy kicsit bonyolult és macerás.
De most megtaláltam Limaránál ezt a gyöngyszemet. A kelt tészta egyik Nagyasszonya ismét alapos volt, és a NigellaL tutti receptjét adta közre.
Mindent az eredeti recept szerint készítettem össze, csak én friss élesztőt használtam, amit a tejes-vizes-tojásos lében oldottam fel. Este csináltam meg a tésztát, és másnap délután dolgoztam fel.
Hozzávalók:
- 60 ml meleg víz
- 125 ml tej
- 1 nagy tojás
- 350 g kenyérliszt
- 18 g friss élesztő
- 1 tk. só
- 25 g cukor
- 250 g hideg(fagyos) vaj
Késes robotgépben a lisztet a sóval és a cukorral megjáratom, majd beledobom a csíkokra vágott fagyos vajat. Pár pillanatig pörgetem, míg kis gombócok látszanak a vajból. A tejet, vizet, a tojást összekeverem az élesztővel.
Egy tálba öntöm a lisztes vajat, rá a folyadékot és összekeverem pár mozdulattal. Letakarva betettem a hűtőbe pihenni.
Nem töltöttem semmivel, mert annyi bontott lekvár és mogyorókrém, majd azzal megesszük.
Elővettem a hűtőből a tésztát, kinyújtottam, majd hármas hajtással összecsomagoltam, és visszatettem 15 percre pihenni.
újabb nyújtás, hajtás, nyújtás és darabolás. Ebből a mennyiségű tésztából 18 kiflit csináltam, tojás sárgájával lekentem, és kelesztettem egy órácskát.
A kelesztés után 180 c°-on, 20 perc alatt szép pirosra sütöttem. A család, miután eltüntette az összes kiflit, belistázta a "sűrgősen elkészítendő újra" csoportba.
Egyszerű, gyors és isteni!!! Ajánlom kipróbálásra, kezdőknek is!
Köszi Limara!!
7 megjegyzés:
Nagyon szívesen! Bár az érdem Nigelláé! :)) remek ez a tészta tényleg, én is összedobok egyet, hogy legyen kéznél, annyi szép gyümölcs van, hátha elkap az ihlet! :)))
Nagyon tudtok :-) El tudom képzelni, ahogy rárepült a siserehad :-DD
Kééééééérek szépen!!
Max drága, biztos nem maradt legalább egy sarkocska? :-D
Hétvégére megsütöm, akkor nem kell időre menni-jönni, lesz ideje kelni.
Sajna az utolsó morzsáig elfogyott, de ügyesek vagytok, csináljátok meg!!
Tartok tőle, muszáj lesz kipróbálnom-ha már nem maradt:)))Nagyon guszta!
Szia Max!
Nagyon guszta kifli!nekem is van ilyan sütőm.Hogyan szoktad a péksütiket sütni?Simán,alsó-felső,esetleg légkeverés?
Köszi!:))
Szia Brigitta!
Jó kis sütő ez, szeretem nagyon. A sütési hőfok változó, ha gyorsan sülhet akkor alsó-felső+ keverés, de ha kenyér vagy valami nagyobb darab, akkor légkeverés ki, és 170 c körül.
Megjegyzés küldése