2009. május 31., vasárnap

Napraforgó kenyér

Az egész úgy kezdődött, hogy Edit barátném ismét figyelemfelkeltő mailt küldött romániából. Benne ez a link, és pár szó, hogy szerinte ezt nekem találták ki.

-Szuper, meg is fogom csinálni, légyszi fordítsd le, de csak a jövő héten tudom megcsinálni.

-Kibírod addig?

Nem!!!! Megcsináltam, bár egy kicsit "lankadtabb" a virágom, mint a román Kollégámé, de én elégedett vagyok vele.




Tehát a napraforgó kenyér. Este dagasztottam a tésztát, hűtőben kelesztettem, és másnap formáztam.

Minden alkatrész hideg volt, és amikor elkezdtem összemérni a hozzávalókat, elindítottam a kenyérsütőt tészta fokozaton, és így az előmelegítés pont végzett, amikor beraktam az üstöt.




Napraforgó kenyér

660 g  sima liszt (BL55)
100 g rétes liszt
250 ml langyos tej (nekem 1,5 %- os tejből 270 ml kellett)
125 ml olaj
2 tojás
40 g friss vagy 2 tasak szárított élesztő
2 ek tejpor (elhagyható)
1 kiskanál cukor
2 kiskanál só

 A lapok megkenéséhez
100 g olvasztott vaj (ez egy kicsit sok, kb. 70-80 g elég volt nekem)

 Tetejére
1 tojás sárgája
30 ml tej
Szezámmag es lenmag (nekem most csak tökmag volt itthon, azt zúztam össze mozsárban)



A kenyérsütő gépbe berakjuk a hozzávalókat a köv. sorrendben:

tej, olaj, tojás, cukor, élesztő, lisztek, tejpor, só. 

Esti dagasztás, és  hűtőben hideg kelesztés… 

Másnap reggel/hajnalban formázás…..



2 fele osszuk a tésztát. Akár, le lehet őket merni a pontosság kedvéért.




Az egyiket 5 fele osszuk. Mindegyiket kb. 22 cm-es átmérőjű körre nyújtjuk.



A tortaforma oldalait levesszük es az aljára sütőpapírt teszünk. 



Rárakjuk az első lapot, megkenjük vajjal, jön a következő lap es ezt is megkenjük… satöbbi. 




megkenjük vajjal, jön a következő lap es ezt is megkenjük



megkenjük vajjal, jön a következő lap es ezt is megkenjük



megkenjük vajjal, jön a következő lap 



Az utolsó lapot egy kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy lelógjon az oldalakra. Ezt mar nem kenjük meg vajjal.



Késsel 8 helyen bevágjuk kb. 1 cm-re a szélétől, úgy hogy 8 szirmot kapjunk. 



A közepétől fogva kifordítjuk sorra a szirmokat. Úgy, ahogy látszik a képen.
Ez volt az első koszorú.




A másik tészta 1/4 részét kerekre formázzuk es félretesszük kelni, ez lesz a napraforgó belseje.



A maradék tésztát 5 fele osszuk, 



14 cm-es körökre nyújtjuk, es ugyanúgy járunk el mint az első koszorúval. 



Rárakjuk az első lapot, megkenjük vajjal, jön a következő lap



Rárakjuk a lapot, megkenjük vajjal, jön a következő lap




Rárakjuk a lapot, megkenjük vajjal, jön a következő lap



Ugyanúgy az 5. lapot nagyobbra nyújtjuk.



Fogjuk és a formába, középre helyezzük. 




Most úgy vágunk bele a késsel, hogy majd ezek a szirmok 2 nagy szirom közé essenek.



Ezt is hajtogassuk ki.




Közepébe rakjuk a maradék félretett tésztát es 30 percet hagyjuk kelni.



Végül lekenjük a tojássárgája-tej keverékkel, a közepet megszórjuk lenmaggal/tökmaggal, a szirmokat pedig szezámmaggal. 



Formástól berakjuk egy nagyobb tepsibe, 



letakarjuk sütőpapírral, 10 perc 200 fokon, eltávolítjuk a papírt es 20-25 percet megy 180 fokon.




Szép, mutatós, és langyosan valami isteni, csak arra vigyázzunk, nehogy elcsapjuk a gyomrunkat.




Köszönet Fedit barátnémnak és a román Kollégának a receptért.

30 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Gyonyoru lett!
Orulok, hogy tetszik!

Ottis írta...

Tényleg gyünyörű lett!Gratulálok,szép munka!

Lívia írta...

Ez csodálatos munka! Minden elismerésem:) Soha nem állnék neki:)

Sütis néne írta...

Hú!!!!!ez nagyon szép lett!!! :-)

Max írta...

És nagyon finom, jó ez a tészta.
Sofia: kb: 35 perc volt a formázás, a legtöbb időt az vette el, hogy egyforma-forma féle legyen a kör:)

Néne: rég láttalak:), hiányoztál!!

Lilahangya írta...

hu, max, ez igazan remek lett! Gratulaltam azert a roman Kolleganak is! Szerintem ki fogom probalni!

Sütis néne írta...

Köszi, Max!jó tudni, hogy van aki hiányol! ;-)
És köszönöm a díjat is, majd posztolom, ha lesz rá időm.

ezt a szép kenyeret pedig el is mentem magamnak, majd valami ünnepi alkalomra elkészítem!:-)

sedith írta...

Hirtelen azt hittem, hogy én küldtem valamit és nem is tudok róla!;)
Klassz munka és klassz dokumentáció. Elhiszem, hoyg nem győzted kivárni a jövő hetet. Amióta elolvastalak és persze, megnéztem az eredeti oldalt is (én is erdélyi vagyok), állandóan azon töröm az agyam, hogy mikor üthetném én is nyélbe. Szerintem lesz még egy kis pályafutása ennek a napraforgónak itt a gasztrobloggerek körében!!!:)
Üdv, Edith

trinity írta...

Hű, a mindenit, de gyönyörű!!!
Gratulálok!

Ancsika írta...

Ez igen! Gyönyörü lett Max! Ügyes vagy! :)

Limara írta...

Nagyon ötletes, gratulálok! :))

Garffyka írta...

Hű Max, ez szíven talált, csodaszép, ráadásul imádom a kenyeret és legkedvesebb virágom a napraforgó! Most már biztos, hogy szülinapomra megajándékozom családom-magam egy ilyen virágkenyérrel :-D

Vali írta...

Max ez nagyon szép. Finom is lehet. A lányom kedvence a napraforgó szülinapjára lehet, hogy megcsinálom.

Unknown írta...

Gratulálok a csodás költeményhez,zotya

Max írta...

Vali: hajrá, és várom a postot!

Zotya: köszi

Garffyka: ott is várom a postot:)

sedith írta...

Hát, nem bírtam magammal és megsütöttem. Csodás lett. Valami mennyei volt az íze. És a látvány sem volt utolsó!:)
HAmarosan felteszem a blogomba!

Névtelen írta...

Csak gratulálni tudok, nagyon guszta ez a kenyér huh de ennék belőle :) Meg fogom csinálni én is ! Gratulálok az összes oldalhoz, minden nagyon szuper..Üdv Szofis

Iulia írta...

Dear Max, I am very glad that you tried the Sun Flower Bread. Look wonderful!! Congratulations!! I really like your blog and as soon as I can, certainly I'll try some recipes from you! Greetings from Romania!

Max írta...

Thank you Iulia!

Névtelen írta...

Szia Max:)
nagyon jó ez a recept:) sikerült az én napraforgóm is:)

Bár anyukam elsö kérdése az volt, hogy miért nem édes:)Az jutott az eszembe, hogy lehethogy legközelebb megprobalkozok egy csokis- vaniliás édes változattal:)
Köszönöm a receptet:D

-Nuxy-

Max írta...

Kedves Nuxy!

Örülök hogy sikerült, és várom a beszámolót az édes verzióról is.

Gesztenye receptjei írta...

Max!

Csodás lett, ha nem bánod kipróbálnám én is és el szeretném kérném a receptet.

KÖszi!
gesztenye

Max írta...

Pazsu: örülnék!!, várom a beszámolót!!

Gesztenye receptjei írta...

Kedves Max!

KÖszönöm, már be is tettem az oldalamra.
gesztenye.blogol.hu
Nagyon jól sikerült, de azt hiszem legközelebb édesen készítem.
Üdv. gesztenye

Névtelen írta...

Kedves Max.

Azt szeretném kérdezni, ha nincs kenyér sütőgépem akkor hogyan készíthetném el? Tehát dagasszam be kézzel ? Az is jó úgy.
Köszönöm a válaszodat előre is. Karácsonyra megsütném, itt a pulykához nagyon jól mutatna.
Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek.
Kati

Max írta...

Kedves Kati!

Dagaszthatod kézzel, vagy egy kézi robotgép dagasztó spiráljával is, csak jó hólygosra dagaszd, és biztosan jó lesz. Szépen fog mutatni az asztalon. Várom a visszajelzést, hogy sikerült!

Ági írta...

Kedves Max!

Nemrég láttam valahol tepertős pogácsából, és mivel a tepertőt nem szeretem, elvetettem az ötletet. Eszembe sem jutott, hogy másból is lehet. Köszönöm az ötletet, ki fogom próbálni!

Kukoricalisztből vajon megvalósítható? A húgomnak készülne, és ő nincs jóban a búzaliszttel.

Ági

Max írta...

Ági: köszike! biztosan meg lehet csinálni más lisztből is, bár a kukorica lisztből szerintem száraz lesz.

VirsLee írta...

Megáll az eszem és ácsorog! Ez nagyon szép lett!

Névtelen írta...

Megkeszitettem!Finom.Koszi Agi

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin