A jubileumi VKF! (XXV.) kiírása a burgonyáról szólt. Cukros Kata merészen az egyik alapélelmiszert/zöldséget választotta ki.
Nem untatom a kedves Olvasót a történelmi leírással, ezt nyílván többen is megteszik, inkább pár szóban arról, hogy is került a zöldség a desszertbe.
Vonzalmam a burgonyás édességek iránt régóta tart, egy, azóta megismételhetetlen tortával kezdődött, amit hiába próbálunk újra és újra, úgy nem sikerül/Anya?/.
Ettem már édes burgonyafánkot, krumplinudlit, és a szilvásgombócot se feledjem, mint édes burgonyás tésztát.
Ennek a receptnek az alapjait egy 1936-ban kiadott Váncza süteményes könyvben találtam, és használtam fel.
Már akkor tudták, hogy az egyszerű dolgok a legjobbak, mandula(mogyoró) és egy édes burgonya krém remek kombó.
Lehet variálni a különböző burgonya fajtákkal, hiszen mind más-más ízvilág.
Hozzávalók, 2 rúdhoz, (6 réteslaphoz):
réteslap
15-20 dkg héjában főtt burgonya
15 dkg porcukor
vaníliás cukor vagy kivonat
2 ek tejföl
4 tojás sárgája + 1 a kenéshez
10 dkg pirított, darált mandula/mogyoró (az A..i nevű üzletláncban kapható, jó minőségű darált mogyoró/mandula)
kevés só
A burgonyát kicsit lehűtöm, meghámozom, és lereszelem vagy áttöröm szitán.
A tojás sárgáját a cukrokkal és egy gondolatnyi sóval habosra keverem, majd hozzáadom a tejfölt is.
Az alapba keverem a reszelt burgonyát, és hosszasan összedolgozom (állványos robotgép). Az így kapott homogén masszát hűtőbe teszem 20-30 percre, hagy az ízek összeérjenek.
A lapokat kiterítem, megolajozom, és a tölteléket elterítem rajta. Óvatosan feltekerem, és megkenem tojássárgájával.
Meleg sütőben, légkeverésen, 165-170 c°-on szép pirosra sütöm. Hagyom kihűlni, és csak utána szeletelem. Porcukorral megszórva tálalom.
7 megjegyzés:
Egyszerűen gyönyörű :-)
és milyen finom (volt):)
Király ötlet :-)
Nos Max,
akkor most veled voltunk egy rugón:)))
A nagyim szokott édes krumplis rétest sütni-ez volt a gyerekkori kedvencem! Igaz, ő mandula nélkül, még amolyan háborús, spórolós étel gyanánt.
Ez lett volna a tippem VKF-re, de mivel még nem sütöttem meg, most már valami másban gondolkodom....
De tanusítom , hogy hihetetlen finom tud lenni!!!!!!!
Hmmm! krumplis rétes! már hallottam, de eddig! még nem próbáltam!
Jó ötlet!
CV: köszi, lehet próbálni
Mici: így nem megy a világ előbbre:))
Lily: az előbb olvastam az MM-en, és nekem is ez jutott eszembe, a rugó
Mian: probiren?? nur halbe portion?
Még soha nem hallottam, de ha te megsütötted, csakis jó lehet :D
Megjegyzés küldése