2009. május 30., szombat

a VKF! XXV-re: mandulás-burgonyás rétes

A jubileumi VKF! (XXV.) kiírása a burgonyáról szólt. Cukros Kata merészen az egyik alapélelmiszert/zöldséget választotta ki.
Nem untatom a kedves Olvasót a történelmi leírással, ezt nyílván többen is megteszik, inkább pár szóban arról, hogy is került a zöldség a desszertbe. 


Vonzalmam a burgonyás édességek iránt régóta tart, egy, azóta megismételhetetlen tortával kezdődött, amit hiába próbálunk újra és újra, úgy nem sikerül/Anya?/.

Ettem már édes burgonyafánkot, krumplinudlit, és a szilvásgombócot se feledjem, mint édes burgonyás tésztát.

Ennek a receptnek az alapjait egy 1936-ban kiadott Váncza süteményes könyvben találtam, és használtam fel.

Már akkor tudták, hogy az egyszerű dolgok a legjobbak, mandula(mogyoró) és egy édes burgonya krém remek kombó.

Lehet variálni a különböző burgonya fajtákkal, hiszen mind más-más ízvilág.



Hozzávalók, 2 rúdhoz, (6 réteslaphoz):

réteslap

15-20 dkg héjában főtt burgonya

15 dkg porcukor

vaníliás cukor vagy kivonat

2 ek tejföl

4 tojás sárgája + 1 a kenéshez

10 dkg pirított, darált mandula/mogyoró (az A..i nevű üzletláncban kapható, jó minőségű darált mogyoró/mandula)

kevés só




A burgonyát kicsit lehűtöm, meghámozom, és lereszelem vagy áttöröm szitán.



A tojás sárgáját a cukrokkal és egy gondolatnyi sóval habosra keverem, majd hozzáadom a tejfölt is.



Az alapba keverem a reszelt burgonyát, és hosszasan összedolgozom (állványos robotgép). Az így kapott homogén masszát hűtőbe teszem 20-30 percre, hagy az ízek összeérjenek.

A lapokat kiterítem, megolajozom, és a tölteléket elterítem rajta. Óvatosan feltekerem, és megkenem tojássárgájával.



Meleg sütőben, légkeverésen, 165-170 c°-on szép pirosra sütöm. Hagyom kihűlni, és csak utána szeletelem. Porcukorral megszórva tálalom.

8 megjegyzés:

Cukroskata írta...

Egyszerűen gyönyörű :-)

max írta...

és milyen finom (volt):)

The Chef Viki írta...

Király ötlet :-)

szarvasmici írta...

Jajj, én nagyon földhöz ragadt vagyok. :( Ezt most nem merném kipróbálni. Bár a szilvás gombóc, mint édes burgonyás cucc, az egyik nagy kedvencem.

trinity írta...

Nos Max,
akkor most veled voltunk egy rugón:)))
A nagyim szokott édes krumplis rétest sütni-ez volt a gyerekkori kedvencem! Igaz, ő mandula nélkül, még amolyan háborús, spórolós étel gyanánt.
Ez lett volna a tippem VKF-re, de mivel még nem sütöttem meg, most már valami másban gondolkodom....

De tanusítom , hogy hihetetlen finom tud lenni!!!!!!!

Mian írta...

Hmmm! krumplis rétes! már hallottam, de eddig! még nem próbáltam!
Jó ötlet!

max írta...

CV: köszi, lehet próbálni

Mici: így nem megy a világ előbbre:))

Lily: az előbb olvastam az MM-en, és nekem is ez jutott eszembe, a rugó

Mian: probiren?? nur halbe portion?

Garffyka írta...

Még soha nem hallottam, de ha te megsütötted, csakis jó lehet :D

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin