2009. május 22., péntek

Fasirtgolyók tejszines zöldségágyon

Azért vannak a jóbarátok...

(is), hogy eszembe juttassák, ha egy ételt régen készítettem. Így van ez a muffinsütőben sült, baconba (jelen esetben császárszalonnába) tekert fasirt golyókkal.

A módszer nem új, már többször készítettük, csak valahogy mostanság elfeledtük. De amikor D.Gabinál megláttam, ismét az eszembe jutott, és el is készítettem.

A lényege az, hogy a húsgolyók nem olajban sülnek ki, hanem a saját és a bacon zsiradékában, így nem tudnak plussz olajat felszívni.



Hozzávalók, 12 db-hoz:

50 dkg darált sovány hús

1 kis fej hagyma

2-3 szelet kenyér

1-2 tojás

só, bors, petrezselyemzöld, fűszerpaprika

20 dkg szalonna




A kenyeret baáztatom, a hagymát apróra vágom. Kinyomkodom a kenyeret, és összedolgozom a hússal, a hagymával, a tojással (igazából elég egy tojás, mert folytós lesz, de ha kicsi a tojás, akkor lehet kettő). Ízesítem, és hagyom érni legalább fél órát.



Közben összerakom a zöldség köretet.

Hozzávalók:

mirelit zöldség keverék

olaj, só, bors, fűszerek

krémsajt

reszelt félkemény sajt

húslé vagy víz

főzőtejszín

Kevés olajon lepirítom a fagyos zöldséget, ízesítem, majd egy kis vízben/húslében félkeményre párolom, fedő alatt, kis energián.



A húsalapot kigombócolom 12 egyforma golyóra, és a szalonna szeletekkel bélelt muffinsütőbe ültetem. A szalonna széleit ráhajtom, majd közepes hőfokon szép pirosra sütöm.

A megpárolt zöldségbe belenyomom a krémsajtot, és felolvasztom benne. Felöntöm egy kis tejszinnel, összeforralom, és a végén reszelt sajttal sűrítem.

Laktató, azt nem mondom hogy "light", de ha kenyér nélkül esszük, akkor azért nem bűnözünk akkorát.

8 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nagyon tetszik nekem ez a szalonnás ötlet, s az főként, hogy muffinsütőbe tetted a gombócokat. Nekem ez még nem jutott eszembe (csak hagyományosan zsiradékban, vagy sütőben egybesütve készül nálunk a fasírt. Illetve készült eddig.) Ki fogom próbálni ezt a módszert, és a tejszínes zöldség is nagyon barátságos hozzá...

Eszter írta...

Szia! Köszönöm szépen a receptet, ma vacsira meg is csináltam, isteni lett. Életem legjobb fasírtja volt.
És nincs olajszag a konyhában. :)

Eszter

Max írta...

Mici, Eszter: várom a beszámolót:)

NM: a módszer tuti, és már meg is rendelték a következő adagot, de úgy, hogy krémsajt legyen a közepében

trinity írta...

Szép ropogósak lettek a bacontől!
A muffinsütőt nem kell kiolajozni, elég a szalonna?

Max írta...

Lilian: nem kell, de ha szeretnéd, egy kis olajspray-al kifújhatod:)

Névtelen írta...

És a fasírt után lehet még süteményt is sütni benne anélkül, hogy baconízû lenne? móni

Max írta...

Természetesen, elméletileg nem közvetíti az ízeket, meg aztán az csak zsiradék, de megnyugtatlak, sütöttem benne utána muffint, és nem volt mellékíze.

Névtelen írta...

Köszi :) Akkor belevágok! móni

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin