2010. október 16., szombat

A kenyér világnapjára: Pogace, a szerb kenyér

Ma van a kenyér világnapja, hoztam hát egy különlegességet. Pogace, a szerb kenyér. Pita korongok, legyező alakban. Most csak a képek, de hamarosan hozom a recepteket is. Akinek sürgős lenne az inspirációkat itt és itt találja.


Légiesen könnyű tészta, egymásra simuló levelek, csak törni kell.Ez durum és világos rozsliszt keverékéből,ez pedig teljes kiőrlésű rozsliszttel. A szórása len és szezámmag.


Recept hamarosan!

Max

12 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

Max!

Ez valami csodálatos :-))

Max írta...

Köszike, az íze se kutya!

Edit (Esc) írta...

Ez gyonyoru! Gratula!

Ami írta...

Ez aztán nagyon jól néz ki! :)

Csak valamit nem egészen értek. Én vajdasági származású vagyok, félig szerb, de pogace-ről (igazából ez többes szám, akár a kis pogácsákra is mondják- de inkább a pogacica szót használják) nem hallottam még, mármint mint szerb kenyérféleségről. Olyan van, hogy domaca pogaca (tsz: domace pogace), amit főleg pljeskavicához használnak.
Erre gondolsz, ugye?

Viszont, ezt még így elrendezve és megsütve még nem láttam! Nagyon kreatív! Honnan jött az ötlet?

Chef Viki írta...

Elbűvölő mestermunka Mester!!! Szívesen törnék abból a ropogós héjból :-)

Max írta...

Köszönöm szépen!!

Ami: nem én neveztem el, így találtam, de ott a két link a post elején, ott megtalálod az eredetit, és talán a leírását is. Én nem a nevére, hanem a receptre koncentráltam.

Ami írta...

A neten is rákerestem, és szerbül beírva "sprski hleb pogace", nem adott ki ilyen receptet. Mivel egyik link sem szerb, gondolom, hogy ez csak egy külföldi elnevezése egy ilyen szép kenyérnek. De lehet csak az én műveletlenségemről van szó, mert Dél-Szerbiában is találkoztam olyan süteménnyel, ami ott nagy divat, és mi Vajdaságban még nem is hallottunk róla. Csak furdalta az oldalamat, hogy ilyen guszta a kenyér, én meg még nem ettem belőle.
Bárki is feltalálta, használta a szerb "domaca pogaca"-t alapnak, és milyen jól tette :)

Na majd ha felkerül a recept, akkor meg is fogom sütni, és eldicsekszem Vajdaságban ;)

Még egy kérdés: szeletelni kell a kenyeret, vagy tényleg elválnak a "lepnykék" egymástól, az egyik linkes képen úgy tűnik?

Max írta...

Szét válik korongokra, de nagyon jó az állaga, puha és foszlós.

Márti írta...

Micsoda kenyér-remekmű, nagyon ügyes vagy! Kedves Max! Bár már sokan díjazták a tehetséged, de én is szeretném Neked átadni a Kreatív Blogger díjat, mert annyi jópofa és életszerű receptet osztasz meg a nagyközönséggel. Kérlek kukkants be hozzám és fogadd szeretettel a díjat! Üdv.: Márti

Szemi írta...

Meseszép!!!

Ízlésszindróma írta...

Ki kell próbáljam! Nagyon guszta! és szép:)

Max írta...

Márti! nagyon köszönöm!

Szemirámisz és Ísz! az íze! puha levelek egymáson, nagyon jó!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin