2010. október 14., csütörtök

Paprikás csirke Chef Kalla módra

Van az úgy, hogy egy étel vonzza az embert. Lépten-nyomon összefut vele. Hallottam róla, aztán olvastam Ízbolygónál, utána mesélt róla Jancsibá, később egy tv műsorban is láttam, mikor Chef Kalla Kálmán  elkészítette. Azt gondolom, hogy ennyi ajánló levél bőven elég egy étel elkészítéséhez. Ez egy régi recept újragondolva, kicsit követve a konyha technológia fejlődéseket. És itt álljunk meg egy pillanatra. A paprika és gulyáskrém kérdése. Találkoztam rosszalló fejcsóválásokkal, hogy ilyen krémek, hogy kerülhetnek bele ebbe a komoly receptbe. Próbáljunk a belénk rögzült dolgoktól egy kicsit tovább lépni. Paprika és gulyáskrémet nem csak abban a megszokott tubusban lehet beszerezni, hanem létezik alternatíva. én ehhez most, egy a piacon, kedves Nénitől vásárolt, házi paprika krémmel oldottam meg.

Köretként tojásos galuskát tálaltunk hozzá. És hogy milyen volt? Hangos tetszést aratott. Többen is kóstolták, és bátran állíthatom, érdemes kipróbálni!

Köszönjük Chef Kalla!


Hozzávalók 4 személyre:

- 2 egész, csontos csirke mell
- 3-3 ek paprika krém és gulyáskrém
- 4-5 ek olíva/szőlőmag olaj
- 50 dkg csirke/libanyak
- 30 dkg csirkeszárny
- 2 szép fej vöröshagyma
- 1-1 tv paprika és paradicsom
- 2 tk őrölt fűszerpaprika
- só, bors
- 2-2 dl tejföl és főző tejszín
- 4 ek kukorica keményítő





A melleket kicsontozom, megformázom és a paprika krém, gulyáskrém és olaj keverékével alaposan bekenem, és hideg helyre teszem pihenni egy éjszakát. A hagymát apróra vágom és egy kis zsiradékon (1 ek kacsazsír) üvegesre párolom. Lehúzom a tűzről, hozzá adom a pirospaprikát és alaposan átforgatom. Hozzáadom a nyakat, a szárnyat és mell csontokat. Felöntöm annyi vízzel amennyi jó 3 centire ellepi. Beleteszem a tv paprikát és a paradicsomot, megsózom és borsozom. Felforralom, majd gyenge lángon főzöm 1-1,5 órát. Leszűröm, kihűtöm és elteszem pihenni éjszakára.

Másnap a levet felforralom, és a tejföl, tejszín é s keményítő keverékével besűrítem. A melleket egy sütőtálba teszem, és előmelegített sütőben, 160 C-on, 20-25 perc alatt megsütöm.

Tálalása: alulra tegyünk a mártásból, erre tojásos galuskát arra pedig a szeletekre vágott csirke melleket.

Tipp&trükk: a mártáshoz használt, csontos húsokról szedjük le a húst, apróra darálva, ezzel a mártással palacsintába töltve, isteni hortobágyi húsos palacsintát készíthetünk.

Jó étvágyat hozzá!

Max

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon guszta

Dóri írta...

Szia Max!

Jól néz ki, ezt kérem ma ebédre!

Chef Viki írta...

Mennyire szép ez a fotó... Csupa fény és szín!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin